Ανακοίνωση για την παράνομη αλίευση ατόμου Alopias superciliosus – Αλόπιας ο Μεγαλόματος στην Πλαταριά Θεσπρωτίας

Στις 23 Ιουλίου αναρτήθηκε στο γκρουπ του προγράμματος επιστήμης των πολιτών Καρχαριες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο μια ανάρτηση που έκανε αναφορά για αλίευση καρχαρία είδους Alopias superciliosus – Αλόπιας ο Μεγαλόματος,  μήκους 3 μέτρων στην Πλαταριά Θεσπρωτίας από επαγγελματία ψαρά. Το συγκεκριμένο είδος έχει οριστεί ως κινδυνεύον στη Μεσόγειο, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία και η τάση του πληθυσμού τους είναι φθίνουσα. Είναι προστατευόμενο είδος από τους Κανονισμούς  2017/2107, 2018/120, και τη Σύσταση ICCAT 2009-07.

Άμεσα έγινε ενημέρωση του λιμενικού της Ηγουμενίτσας για το περιστατικό καθώς η αλίευση του συγκεκριμένου είδους ήταν παράνομη και έπρεπε να γίνει καταγραφή και κατάσχεση του ατόμου από τις αρχές. Η λιμενική αρχή κινήθηκε άμεσα για την εύρεση του καρχαρία, αλλά όταν έφτασε στο λιμάνι της Πλαταριάς, το άτομο είχε πωληθεί δυστυχώς ήδη, πράξη παράνομη. Το λιμενικό έχει κινηθεί ήδη για τις νομικές διαδικασίες της παράνομης πράξης αλίευσης και πώλησης προστατευόμενου είδους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Λιμενική Αστυνομία Ηγουμενίτσας για την εξαιρετική συνεργασία και την άμεση κινητοποίηση αλλά και τον κύριο Περδικάρη Κωνσταντίνο για την σημαντική βοήθεια στη προσπάθεια εύρεσης του ατόμου του καρχαρία.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Alopias superciliosus εδώ