Δελτίο Τύπου: “Προσφέρω” Αθήνα- Σαλαμίνα

Το Πρόγραμμα «Προσφέρω» ταξιδεύει στην Αττική και φροντίζει για καθαρότερες θάλασσες και ακτές με την στήριξη της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος. 
Στο πλαίσιο του προγράμματος Προσφέρω μιας κοινής προσπάθειας της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2022 η iSea επισκέφτηκε την Αττική, υλοποιώντας 10 επιπλέον δράσεις παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών σε παραλίες και λιμάνια της Αθήνας και της Σαλαμίνας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο υλοποιείται από το 2018 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 210 δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών ενώ έχουν συλλεχθεί και απομακρυνθεί περισσότεροι από 77 τόνοι απορριμμάτων από παραλίες και θάλασσες όλης της Ελλάδας. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.500 εθελοντές, ανάμεσά τους μαθητές, δύτες καθώς και πλήθος συλλόγων, οι οποίοι ενημερώνονται για το πρόβλημα των υδάτινων απορριμμάτων στην χώρα μας καθώς και τις ορθές πρακτικές πρόληψης και μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητα τους. Την έναρξη των πρόσφατων δράσεων καθαρισμών σηματοδότησαν και 2 ενημερωτικές εκδηλώσεις και μια προβολή ταινίας με θέμα την θαλάσσια προστασία και τους τρόπους πρόληψης και μείωσης της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα οι δράσεις που έλαβαν χώρα σε όλη την Αττική ήταν:
• 2 υποβρύχιοι και 3 παράκτιοι στην Αθήνα
• 2 υποβρύχιοι και 3 παράκτιοι στην Σαλαμίνα

Σύμφωνα με τις καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν ακολουθώντας το πρωτόκολλο της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική κατά τις δράσεις των

παράκτιων καθαρισμών σε Αθήνα και Σαλαμίνα απομακρύνθηκαν σχεδόν 900 κιλά απορριμμάτων το 81% των οποίων ήταν πλαστικά, ενώ ανάμεσα στα πιο κοινά απορρίμματα που βρέθηκαν σε όλες σχεδόν τις παραλίες ήταν οι γόπες και τα μικρά κομμάτια πλαστικού. Κατά τους υποβρύχιους καθαρισμούς συλλέχθηκαν περισσότερα από 700 κιλά υδάτινων απορριμμάτων, όπου και πάλι κυριάρχησε το πλαστικό με ποσοστό 73% και τα μεταλλικά αντικείμενα με ποσοστό 13%. Τα 2 πιο κοινά απορρίμματα που αφαιρέθηκαν από το βυθό ήταν τα πλαστικά μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών.

 

Βρείτε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ.