Επιστολή για την αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή

Εν μέσω πανδημίας ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» κατά την οποία κατατέθηκαν προς εξέταση 1570 σχόλια.

Στα σχόλια αυτά εκφράστηκε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Με δεδομένο επίσης πως ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών, η κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας δεν θα πρέπει να υπονομευτεί. Αντίθετα, ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει ριζικά τις περιβαλλοντικές πολιτικές της χώρας είναι απαραίτητο να εξεταστεί πλήρως και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Με σκοπό την αποτροπή των παραπάνω, η iSea μαζί με άλλες 22 συνυπογράφουσες Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις απέστειλαν επιστολή στο ΥΠΕΝ και τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας την κυβέρνηση να αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσει αυτή την αναβολή, ώστε να πραγματοποιηθεί αναθεώρηση του νομοσχεδίου, η οποία θα προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.
Βρείτε την επιστολή εδώ!