Επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίθεση λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) σε λουόμενο σε παραλία της Καρπάθου.


Με τη παρούσα επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς το περιστατικό επίθεσης λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) σε λουόμενο σε παραλία της Καρπάθου.

Η iSea και ο Δρ. Στέφανος Καλογήρου μέσα από την συγκεκριμένη επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία ζητούν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση του κόσμου όσον αφορά την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου είδους ως προς την κατανάλωση του αλλά και το δάγκωμα του

 

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής :

Προς: Αρμόδια υπουργεία
Κοιν: Λίστα Αποδεκτών

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2019

Καταγεγραμμένη επίθεση λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) σε λουόμενο σε παραλία της Καρπάθου

Κυρίες/ Κύριοι,

Εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, iSea και του Δρ. Στέφανου Καλογήρου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το συμβάν επίθεσης λαγοκέφαλου σε λουόμενο σε παραλία της Καρπάθου. Την 1 Ιουνίου ανέβηκε στην ομάδα καταγραφής ξενικών ειδών της iSea στο Facebook «Σε ξενίζει …. Μοιράσου το μαζί μας!!!» ένα βίντεο όπου έδειχνε δύο άτομα του είδους Lagocephalus sceleratus να βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την παραλία και να κολυμπάνε ανάμεσα σε λουόμενους οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν για το είδος αλλά και για το ισχυρό του δάγκωμα, προσπαθούσαν να τα ακουμπήσουν. Δυστυχώς σε μια τέτοια προσπάθεια ένας λαγοκέφαλος δάγκωσε τον έναν λουόμενο στο δάχτυλο του χεριού του.
Ο λαγοκέφαλος αποτελεί εισβολικό ξενικό είδος που έχει εισέλθει στη Μεσόγειο διαμέσου της Διώρυγας του Σουέζ και είναι τοξικό, έχει ιδιαίτερα αιχμηρά δόντια που μπορούν να θρυμματίσουν ακόμα και λεπτά μεταλλικά αντικείμενα. Διακρίνεται για την επιθετικότητά του ειδικά όταν βρίσκεται σε αναζήτηση τροφής. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν εντοπιστεί 4 είδη του γένους Lagocephalus, που όλα αποκαλούνται συνήθως με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος ή ποντικός.

Το ανησυχητικό στο συγκεκριμένο συμβάν είναι πρώτον, ότι παρά την ενημέρωση που γίνεται τόσα χρόνια από το υπουργείο, τους σχετικούς φορείς αλλά και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπάρχουν ακόμη πολίτες που δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο είδος και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία, είτε με την κατανάλωσή του, είτε με ένα δάγκωμα το οποίο μπορεί να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό. Το δεύτερο πιο ανησυχητικό είναι ότι παρά την παρουσία του κόσμου, τα συγκεκριμένα ψάρια δεν έδειξαν να φοβούνται την ανθρώπινη επαφή και αντί να απομακρυνθούν από το σημείο, συνέχισαν να κολυμπούν ανάμεσα στους λουόμενους που τα ακουμπούσαν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το πρώτο εξακριβωμένο περιστατικό επίθεσης λαγοκέφαλου σε άνθρωπο και ελπίζουμε να είναι το τελευταίο. Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε για τις όποιες ενέργειες εσείς θεωρείτε απαραίτητες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανένας λουόμενος να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα είδη σαν κατοικίδια και να προσπαθήσει να τα ακουμπήσει ή να τα ταΐσει.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε σχετικά με διευκρινήσεις επί του θέματος για το περιστατικό μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] 2313090696 ή [email protected] 

Με εκτίμηση,

Δρ. Στέφανος Καλογήρου

Εκ μέρους της iSea

Νικόλαος Δούμπας