Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων

Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων

«Ελευθέρωσε τον φίλο σου»: Ενημερωτικό Βίντεο για την αιχμαλωσία των δελφινιών

Δες το βίντεο εδώ. 

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα με κύριο αίτημα την απαγόρευση της αιχμαλωσίας δελφινιών. Τα δελφίνια (και τα κητώδη γενικότερα), ως συναισθανόμενα όντα με υψηλό βαθμό αντίληψης και αυτογνωσίας και εξελιγμένη κοινωνική ζωή, υποφέρουν όταν δεν ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο εγκλεισμός τους σε δελφινάρια-φυλακές καθώς και η χρήση τους σε παραστάσεις αποτελούν βάρβαρες πράξεις που ισοδυναμούν με ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και δεν συμβαδίζουν με έναν σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Η αιχμαλωσία ευφυϊών και κοινωνικών ζώων δεν έχει καμία σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την προστασία αυτών των ζώων, που ψευδώς επικαλούνται οι ζωολογικοί κήποι και τα δελφινάρια. Αντίθετα δημιουργούν  την απόλυτα στρεβλή αντίληψη στους ανθρώπους και ειδικά στους νέους, ότι δικαιούμαστε να τα μετατρέπουμε σε πειθήνια και υποτακτικά υποκείμενα της δύναμης του ανθρώπου.  Η βιομηχανία εκμετάλλευσης των κητωδών αποκρύπτει το γεγονός ότι για να υποτάξει τα δελφίνια έχει «σπάσει» την προσωπικότητά τους και τους έχει στερήσει την φυσική κοινωνία τους όπου είναι ελεύθερα να επιλέγουν συντρόφους, συνήθειες, τρόπους φυσικής διατροφής και γενικά να είναι ελεύθερες προσωπικότητες, ανάγκη πολύ σημαντική για ζώα που συγκαταλέγονται στα πιο κοινωνικά του πλανήτη.

Στην πραγματικότητα η οικονομική εκμετάλλευση άγριων ζώων προς την τέρψη του κοινού δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα εκπαιδευτικό στις επόμενες γενιές.  Γι’ αυτό και πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο προς τα σχολεία όπου συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».

Παράλληλα, ως θετικό αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών, σε αρκετές πλέον χώρες μεγάλος αριθμός δελφιναρίων έχει οδηγηθεί στο κλείσιμο, ενώ σε ορισμένες χώρες απαγορεύτηκε εντελώς και δια νόμου η αιχμαλωσία κητωδών, και δελφινιών. Στην Ελλάδα πρόσφατα θεσπισμένη νομοθεσία (νόμος 4039/2012), περιγράφει ρητά την: «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες». Δυστυχώς όμως η πολιτεία δεν έχει επιβάλλει το νόμο μέχρι σήμερα. Ήρθε η στιγμή να αποδείξει ότι η αδράνεια και η αδιαφορία του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν.

Η iSea μαζί με το The Dolphin’s Voice και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος συντασσόμενοι με τις διεθνείς προσπάθειες για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των ζώων και της εμπορικής εκμετάλλευσής τους υποστηρίζουν την πρωτοβουλία  ευαισθητοποίησης του κοινού για τις συνθήκες διαβίωσης των δελφινιών και των άγριων ζώων εν γένει, σε συνθήκες αιχμαλωσίας και των προεκτάσεων της εμπορευματοποίησης τους ως αντικείμενα  διασκέδασης. Το βίντεο «Ελευθέρωσε τον φίλο σου» που είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία περιγράφονται συνοπτικά οι συνθήκες διαβίωσης των δελφινιών, που αποκρύπτονται πίσω από το φαντασμαγορικό θέαμα των δελφιναρίων. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο βίντεο διαδίδουν το μήνυμα: «Μην αγοράζεις εισιτήριο.  Βοήθησε το φίλο σου να ζήσει ελεύθερος».

Το σύντομο βίντεο είχε ως βάση έμπνευσης το αμερικανικό “My friend is”. Σε αυτό συμμετείχαν εθελοντικά Έλληνες καλλιτέχνες ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της αιχμαλωσίας κητωδών. Οι προβολές στο διαδίκτυο και οι υποστηρικτές της αντίστοιχης σελίδας στο Facebook αυξάνονται συνεχώς .

Ευχαριστούμε θερμά τη Ελίζα Δημητρά και τη Βάλια Στεφανουδάκη για την οργάνωση της παραγωγής του βίντεο, τη σκηνοθέτη Κατερίνα Γιαννακοπούλου, όλους τους αγαπητούς καλλιτέχνες και συνολικά όλους τους συντελεστές που ανεξαιρέτως συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτήν την όμορφη προσπάθεια.

Υποστηρίζουμε τους φίλους μας!

Διαδίδουμε το μήνυμα!

Κοινοποιούμε το βίντεο!