Κοινό Δελτίο Τύπου για τη συστηματική χρησιμοποίηση ζώων για παραστάσεις ενώπιον κοινού από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Σε μηνυτήρια αναφορά, από κοινού με 5 ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις, προέβη η iSea, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, σε βάρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, για επανειλημμένη και συστηματική παραβίαση των διατάξεων του  ν. 4039/2012, με βάση τις οποίες απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων για παραστάσεις ενώπιον κοινού. 

Η μηνυτήρια αναφορά αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντιδράσεων και καταγγελιών για  συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του ΑΖΠ, που διοργανώνει ήδη από το 2010 παραστάσεις δελφινιών, οι οποίες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποτελούν μορφή κακοποίησης ζώων. Χαρακτηριστικό της συστηματικής παραβίασης της νομοθεσίας και της άρνησης της επιχείρησης να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, αποτελεί το γεγονός ότι σε σχετικά πρόσφατη επίσκεψη στο ΑΖΠ (25-10-2020) διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η ύπαρξη εγκαταστάσεων παρακολούθησης των δελφινιών από το κοινό (κερκίδες) καθώς και (παράνομο) τάισμα των δελφινιών από το κοινό, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει επιτρέψει στην επιχείρηση τη μερική επαναλειτουργία του τμήματος των δελφινιών υπό τον σαφή όρο ότι δε θα εκτελείται κανενός είδους διαδραστικό πρόγραμμα ή/και εκπαιδευτική παρουσίαση με τη συμμετοχή δελφινιών παρουσία κοινού και δε θα υπάρχει καμία ανακοίνωση προγράμματος δραστηριοτήτων των δελφινιών συμπεριλαμβανομένου και του ταΐσματος αυτών, είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική, που να παραπέμπει σε προσέλευση κοινού. 
Προσμένουμε στην άμεση ανταπόκριση και παρέμβαση των δικαστικών αρχών, προκειμένου να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη μακρόχρονη κακοποίηση των δελφινιών.
Βρείτε το δελτίο τύπου εδώ