Μαζί καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό

Κάνουμε καλύτερη τη δική μας Θεσσαλονίκη!

Η iSea και η Νύμφη ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της εκστρατείας ‶Μαζί καθαρίζουμε το Θερμαϊκό″ με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο!

 

Δράσεις έναρξης

Με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής αλληλεπίδρασης του Θερμαϊκού κόλπου με την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος, ουρές γοργόνας έκαναν την εμφάνισή τους σε διαφορετικά σημεία της πόλης, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών στις επερχόμενες δράσεις. Οι ουρές "συνοδεύονταν" από έναν κωδικό QR μέσα από το οποίο οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν για τις προγραμματισμένες δράσεις, ώστε να συμμετέχουν, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμβουλές και τρόπους μείωσης των δικών τους απορριμμάτων.

Βρείτε την ιστοσελίδα εδώ.

 

Δράση υποβρύχιου καθαρισμού

Ο Κελλάριος όρμος αποτελεί ακτή μοναδικής ομορφιάς πολύ κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά παράλληλα αποτελεί και μια από τις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης απορριμμάτων. Με στόχο την άμεση απομάκρυνση τους, στις 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή υποβρύχιος καθαρισμός από έμπειρους δύτες της iSea σε συνεργασία με την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Θεσσαλονίκης και ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Παύλου Μελά. Κατά τη δράση απομακρύνθηκε συνολικά πάνω από 1 τόνος απορριμμάτων, που αποτελούνταν κυρίως από λάστιχα αυτοκινήτων και πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης.

 

Δράση επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων

Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με στόχο την ανάδειξη της αξίας επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων μέσα από ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους, η iSea βρισκόταν στο περίπτερο της Νύμφης!

Εκεί οι επισκέπτες ενημερώνονταν για το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων, τις επιπτώσεις του, αλλά και τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους.

Πολλά από τα απορρίμματα που συγκεντρώνονταν κατά τις δράσεις καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία αγάλματος με τη μορφή γοργόνας, που έδινε την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατηρήσουν τα απορρίμματα που τελικά καταλήγουν στον Θερμαϊκό Κόλπο και να αναλογιστούν το "ταξίδι" των αντικειμένων που κατέληξαν εκεί!

Το άγαλμα επιμελήθηκε η Σοφία Τσιριγώτη

 

Δράση παράκτιου καθαρισμού

Δίπλα στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτείνονται Προστατευόμενες Περιοχές διεθνούς οικολογικής αξίας, αλλά και ζωτικής σημασίες για τις τοπικές κοινότητες που βασίζονται στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που τους παρέχουν!

Μία από αυτές τις περιοχές αποτελεί και η παραλία της Χαλάστρας, οι οποία βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Αξιού και αποτελεί έναν οικολογικό "θησαυρό", όχι μόνο για τον Θερμαϊκό κόλπο, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Περιοχές του Εθνικού Πάρκου δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν μέρος της καμπάνιας, με στόχο τόσο την απομάκρυνση απορριμμάτων από αυτές, όσο και την ανάδειξη της μοναδικής τους ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε παράκτιος καθαρισμός στο Δυτικό Αντλιοστάσιο Χαλάστρας με τη συμμετοχή του Δήμου Δέλτα, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, της Δράσης για την Άγρια Ζωή, της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πα.Μακ, του οργανισμού προστασίας περιβάλλοντος "Εχεδώρου Φύσις" και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας "ΑΡΙΩΝ".

Συνολικά από τον παράκτιο καθαρισμό συλλέχθηκαν περισσότεροι από 4 τόνοι απορριμμάτων που αποτελούνταν από ογκώδη αντικείμενα όπως βάρκες και εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός, αλλά και από πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, είδη ρουχισμού και γυάλινα μπουκάλια.

Δράση καθαρισμού επιπλεόντων απορριμμάτων με ιστιοπλοϊκό σκάφος

Στον Θερμαϊκό Κόλπο συχνά συναντώνται "εστίες" επιπλεόντων απορριμμάτων που δημιουργούνται ύστερα από κακοκαιρίες και παρασύρονται από τα ρεύματα μέχρι να ξεβραστούν σε κάποια ακτή ή να βυθιστούν. Αυτά συχνά αποτελούνται από αντικείμενα μικρού βάρους, όπως πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και φελιζόλ, συχνά όμως ανάμεσά τους βρίσκονται και μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως βαρέλια.

Με σκοπό την απομάκρυνσή τους και παράλληλα με την δράση παράκτιου καθαρισμού στο Εθνικό Πάρκο, πραγματοποιήθηκε δράση συλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό κόλπο με τη χρήση ιστιοπλοϊκού σκάφους.

Ξεκινώντας από τη μαρίνα της Αρετσούς και διασχίζοντας το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, εθελοντές απομάκρυναν 1ο κιλά απορριμμάτων από την επιφάνεια του Θερμαϊκού Κόλπου!

Αντιρρυπαντικό σκάφος

Ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου συνεχίζεται, καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με την North Aegean Slops, το αντιρρυπαντικό σκάφος "Αλκίππη" θα συνεχίζει να συλλέγει επιπλέοντα απορρίμματα από το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Η "Αλκίππη" κατάφερε να καθαρίσει μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Δ.Ε.Θ περισσότερα από 1.000.000 λίτρα νερού συλλέγοντας 35 κυβικά μέτρα απορριμμάτων, μεταξύ άλλων πλαστικά μπουκάλια, κομμάτια πλαστικών, πλαστικά βαρέλια και πλαστικές σακούλες.

Χρηματοδότης