Νέο ξενικό είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο

Νέο ξενικό είδος, αυτόχθονο στον Δυτικό Ατλαντικό, εντοπίστηκε από επαγγελματία αλιέα στα Ίσθμια, στον Αργοσαρωνικό κόλπο. Μετά από επικοινωνία φίλου του αλιέα με την ομάδα του προγράμματος Σε ξενίζει…μοιράσου το μαζί μας!!! έγινε αναγνώριση του είδους Chaetodipterus faber και στάλθηκε το δείγμα για περαιτέρω μελέτη. Σήμερα δημοσιεύτηκε η επιστημονική εργασία που τεκμηριώνει τη καταγραφή του είδους στις ελληνικές θάλασσες και παράλληλα αποτελεί την πρώτη καταγραφή του είδους στη Μεσόγειο. 

Με βάση την απουσία καταγραφών του είδους σε χώρες του Ατλαντικού κοντά στο Γιβραλτάρ, αλλά και στη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, πιστεύουμε πως για η εύρεση του ψαριού οφείλεται σε απελευθέρωση ή διαφυγή από κάποιο ενυδρείο, καθώς το είδος είναι αντικείμενο εμπορίου για θαλάσσια ενυδρεία. Μάλιστα, πρόσφατα λάβαμε επιπλέον καταγραφές του είδους από κοντινές περιοχές, γεγονός που υποδεικνύει πως περισσότερα άτομα του είδους έχουν πιθανά απελευθερωθεί στην περιοχή. 

Η Μεσόγειος είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή σε όλο τον κόσμο από τις θαλάσσιες εισβολές με κύρια αιτία εισόδου τη Διώρυγα του Σουέζ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καταγραφών που υποδηλώνουν απελευθέρωση ή διαφυγή από ενυδρεία. Για αυτό και καλούμε όλους τους ενυδρειόφιλους να ενημερωθούν για το πρόβλημα και να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα ενυδρεία τους. Σε περίπτωση μη δυνατότητας συντήρησης του ενυδρείου να επικοινωνούν με τοπικά καταστήματα που φέρουν ενυδρεία, με την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES  του Υπουργείο Περιβάλλοντος στο [email protected] ή με τις τοπικές διαχειριστικές αρχές CITES.

Βρες την πλήρη δημοσίευση εδώ