Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στις 5 Ιουνίου, μετράει ήδη 45 χρόνια ζωής! Θεσμοθετήθηκε το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη και η θεματική της φετινής χρονιάς είναι: «η σύνδεση των ανθρώπων με τη Φύση». Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την άμεση ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη, εστιάζοντας από τους απλούς πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους φορείς, μέχρι όσους συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή όλους μας. 

 

Είναι πια παραπάνω από φανερό ότι η κατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, τόσο στο θαλάσσιο, όσο και στο χερσαίο περιβάλλον. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια με βαρύτατες και αρνητικές επιπτώσεις ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη της γης, από τη «στέγη του ουρανού» στην κορυφή των Ιμαλαΐων, μέχρι τα αβυσσαλέα βάθη των Ωκεανών στην Τάφρο των Μαριανών. Και στις δύο περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιδιαίτερα ευάλωτα και μοναδικά αυτά οικοσυστήματα κινδυνεύουν από τη ρύπανση, η οποία είναι πια πανταχού παρούσα!
Η iSea, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν τόσο στον περιορισμό της ρύπανσης, στη μελέτη και αξιολόγηση των επιπτώσεών της, όσο και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εμπλοκή του κοινού στην αποτροπή και μείωσή της. Με στόχο τα παραπάνω η iSea υλοποιεί το πρόγραμμα «Φρόντισε τον τόπο σου. κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!!!». Οι παραλίες, το όριο μεταξύ θάλασσας και ξηράς, είναι περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική και βιολογική αξία. Παράλληλα είναι σημαντικοί χώροι αναψυχής όπου ο άνθρωπος πραγματοποιεί ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων όπως η κολύμβηση και η αλιεία. Ενώ όλοι συμφωνούν τη μοναδική σημασία τους, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που τελικά τις φροντίζουν. Φεύγοντας, αφήνουν το αποτύπωμά τους, πετώντας τα απορρίμματά τους στην παραλία. Αυτά, αρχικά καταστρέφουν την αισθητική του τοπίου ενώ σταδιακά εισέρχονται στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στους οργανισμούς που ζουν σε αυτά.
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου η iSea σε συνεργασία με το Ocean Diving Center θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την υλοποίηση ενός παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού στην Ακτή Λαγόμανδρας, Σιθωνίας Χαλκιδικής.

 Θα χαρούμε να συμμετέχετε στις δράσεις μας και να φροντίσουμε όλοι μαζί τον τόπο μας!