Προσφέραμε καθαρότερες θάλασσες και ακτές και στην Πελοπόννησο με τη στήριξη της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος

Στο πλαίσιο του προγράμματος Προσφέρω μιας κοινής προσπάθειας της Procter & Gamble και της ΑΒ Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, τον Ιούνιο του 2022 η iSea επισκέφτηκε την Πελοπόννησο υλοποιώντας 18 επιπλέον δράσεις παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από το 2018, έχουν πραγματοποιηθεί 200 υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση περισσότερων από 75 τόνων απορριμμάτων από παραλίες και θάλασσες σε όλη την Ελλάδα. Για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 1.300 εθελοντές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας και δύτες, οι οποίοι παράλληλα ενημερώθηκαν για το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων και τις ορθές πρακτικές μείωσης των
απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν:
• 2 υποβρύχιοι και 1 παράκτιος στον Νομό Αργολίδας
• 2 υποβρύχιοι και 4 παράκτιοι στον Νομό Λακωνίας
• 2 υποβρύχιοι και 5 παράκτιοι στον Νομό Μεσσηνίας
• 2 παράκτιοι στον Νομό Ηλείας

Από την Πελοπόννησο απομακρύνθηκαν συνολικά περισσότεροι από 3,5 τόνοι απορριμμάτων, με τη συμβολή περισσότερων από 140 εθελοντών και εθελοντικών ομάδων, ενώ συγκεντρώθηκαν δεδομένα για τα είδη και την ποσότητα των απορριμμάτων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τις οδηγίες και το πρωτόκολλο της Οδηγίας Πλαισίου για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Στις περιοχές της Πελοποννήσου, τo 87% των απορριμμάτων στις ακτές και το 52% των βενθικών απορριμμάτων που απομακρύνθηκαν, ήταν πλαστικά. Πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ακτές των παραπάνω περιοχών ήταν τα πλαστικά κομμάτια και τα φίλτρα τσιγάρων, ενώ στον βυθό κυριαρχούσαν τα πλαστικά μπουκάλια και τα μεταλλικά τενεκεδάκια. Μεταξύ άλλων, δεν έλειπαν αντικείμενα που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα του ζητήματος, όπως μια τηλεκάρτα που βρέθηκε στον βυθό του Ναυπλίου χρονολογούμενη από το 2002, καθώς και ένα πλαστικό τενεκεδάκι γιαουρτιού στο βυθό της Ελαφονήσου από το 1980.

 

Βρείτε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ