Σταθερά βήματα προς την επίλυση του ζητήματος με τα απόβλητα μυδοκαλλιεργειών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Ύστερα από πρόσκληση της iSea, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς βρέθηκε στη Χαλάστρα, μαζί με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, εκπροσώπους του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., του Δήμου Δέλτα και των τοπικών συλλόγων μυδοκαλλιεργητών, όπου ενημερώθηκε για το ζήτημα των αποβλήτων μυδοκαλλιέργειας, τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και τα επόμενα βήματα.

Μια από τις πιο εντατικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στον Θερμαϊκό Κόλπο αποτελεί η μυδοκαλλιέργεια, που ξεπερνά το 80% της συνολικής ελληνικής παραγωγής μυδιών και αποτελεί σημαντική δραστηριότητα τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία. Από την άλλη, η εκτεταμένη παραγωγή μυδιών στην περιοχή υπολογίζεται ότι αφήνει πίσω της έως και 10 τόνους πλαστικών διχτυών μυδοκαλλιέργειας, που αποτελούν κι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Η iSea τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύει συστηματικά, σε συνεργασία με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, με τους συλλόγους μυδοκαλλιεργητών στη Χαλάστρα και τα Κύμινα και τους προέδρους τους Κουτρούτσιο Ευάγγελο και Βερβίτη Κωνσταντίνο αντίστοιχα, με στόχο την ορθή διαχείριση των πλαστικών διχτυών μυδοκαλλιέργειας. Η προσπάθεια ξεκίνησε πιλοτικά με την υποστήριξη του MIO-ECSDE στο πλαίσιο του προγράμματος Plastic Busters MPAs και σύντομα ενισχύθηκε από τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πνεύμα συνεργασίας που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων στην προσπάθεια επίλυσης ενός τόσο καίριου ζητήματος για την περιοχή έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανακύκλωση 30 τόνων διχτυών μυδοκαλλιέργειας καθώς και στoν ορισμό σημείων χωριστής συλλογής τους. Ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν δράσεις για τη σήμανση των χώρων και την τοποθέτηση κάδων σε περισσότερες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, βαδίζουμε με σταθερά βήματα προς την ορθή διαχείριση των διχτυών μυδοκαλλιέργεια μαζί με όλους τους εμπλεκομένους. Επιπλέον, σχεδιάζουμε από κοινού τα επόμενα βήματα για τη μείωση του αποτυπώματος των αποβλήτων της δραστηριότητας στην περιοχή.