Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο

Oι καρχαρίες και τα σαλάχια έχουν παρουσία στις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια, με περισσότερα από 1,250 αρτίγονα είδη. Η σημασία τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι τεράστια καθώς στην πλειονότητά τους αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα.

Με βάση την πρόσφατη έκθεση του IUCN τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού των βάτων και το 54% των καρχαριών βρίσκεται σε κίνδυνο. Κύρια αιτία είναι η υπεραλίευσης που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά ζωής αυτών των ειδών (χαμηλοί ρυθμοί αναπαραγωγής κυρίως λόγω αργής ανάπτυξης, γεννητικής ωρίμανσης και χαμηλής γονιμότητας) έχει φέρει τους πληθυσμούς τους σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Στις ελληνικές θάλασσες εντοπίζονται τουλάχιστον 67 είδη χονδριχθύων (καρχαρίες, ράγιες, σαλάχια και χίμαιρες). Ωστόσο, οι γνώσεις μας σχετικά με την κατανομή αλλά και τη βιολογία και την οικολογία τους είναι περιορισμένες. Στην Κύπρο, οι μελέτες σχετικά με την παρουσία και βιολογία των χονδριχθύων είναι ελάχιστες. Περίπου 30 είδη χονδριχθύων έχουν καταγραφεί στα Κυπριακά ύδατα μέχρι σήμερα. Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εμφάνιση καρχαριών και σαλαχιών σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να συμπληρώθεί η υπάρχουσα γνώση. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια ευρύτερη Μεσογειακή πρωτοβουλία, M.E.C.O. (Mediterranean Elasmobranchs Citizen Observations) που στοχεύει στην μελέτη της εξάπλωσης και της βιολογίας των ελασμοβράγχιων στη μεσογειακή λεκάνη. Μπορείτε να βρείτε τους συνεργάτες μας από άλλες Μεσογειακές χώρες παρακάτω:

Αλβανία
Ισπανία
Ισραήλ
Λιβύη

Πώς να συμμετέχεις;

1. Γίνε μέλος στο group του προγράμματος στο Facebook  και πόσταρε τις παρατηρήσεις σου.
2. Επισκέψου την τοπική ιχθυαγορά και ενημέρωσε μας σχετικά με αλιευμένα είδη καρχαριών και/ή βάτων.
3. Στείλε τις παρατηρήσεις σου στο elasmobranchs@isea.com.gr
4. Κατέβασε την εφαρμογή SEAlly και στείλε τις καταγραφές σου.

SEAlly

Το SEAlly© είναι ένα εργαλείο της Επιστήμης των Πολιτών, το οποίο επιτρέπει σε αλιείς, λιμενικούς, δύτες και όλους τους λάτρεις της θάλασσας να καταγράφουν οποιαδήποτε παρατήρηση θαλάσσιας χελώνας ή/και καρχαρία στη Μεσόγειο θάλασσα. Μάθε περισσότερα εδώ

 

Ενημερωτικό Υλικo

Για να λάβεις το ενημερωτικό υλικό επικοινώνησε μαζί μας στο elasmobranchs@isea.com.gr
1. Οδηγός αναγνώρισης των προστατευόμενων καρχαριών της Μεσογείου
2. Αφίσα για τους απειλούμενους καρχαρίες της Μεσογείου
3. Αφίσα για τους απειλούμενους βάτους της Μεσογείου
4. Κατάσταση διατήρησης και Μέτρα Προστασίας για τα είδη Καρχαριών των Ελληνικών Θαλασσών
5. Οδηγίες χειρισμού για την απελευθέρωση καρχαριών
6. Οδηγίες χειρισμού για την απελευθέρωση βάτων
7. Υπεύθυνη συμπεριφορά κατά την αλίευση καρχαριών και βάτων
8. Οι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών

Δημοσιεύσεις στο Τύπο

Δελτία Τύπου

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις

Συνεργασίες