ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Τα υδάτινα οικοσυστήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας συμβάλλοντας στην επιβίωση και την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινοτήτων. Η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα εξελισσόταν μαζί με τον ίδιο τον άνθρωπο και αλλάζοντας από εποχή σε εποχή. Πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παρυδάτια οικοσυστήματα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που αυτά μας παρέχουν. Η διερεύνηση αυτών των σχέσεων στο χρόνο αποτελεί ένα νέο καινοτόμο κλάδο της επιστήμης που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξεύρεση λύσεων για το σήμερα. Στην iSea πιστεύουμε πως η μελέτη της αλληλεπίδρασης που είχαν ιστορικά οι Ελληνικές τοπικές κοινωνίες με τα υδάτινα οικοσυστήματα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με την προστασία και τη διαχείριση και να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων πρακτικών.

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές

Στην iSea στοχεύουμε στη βελτίωση κι ενίσχυση της προστασίας εντός των υπαρχόντων Θαλάσσιων Προστατευόμενων περιοχών, αλλά και στην επέκταση τους, σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι επιδιώκοντας έναν υγιή πλανήτη στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Περισσότερα

 

Pick The Alien

Όλες οι δράσεις του προγράμματος "Pick The Alien" συμβάλουν στον σκοπό δημιουργίας μιας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ των εμπλεκομένων με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωση θαλασσινών και συγκεκριμένα της αντικατάστασης των αυτόχθονων ειδών και ειδικά των ανώτερων θηρευτών με βρώσιμα ξενικά είδη συμβάλλοντας στην ολιστική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Περισσότερα

 

Γνωρίζω-Συμμετέχω-Προστατεύω το περιβάλλον

Διανύουμε την πλέον κρίσιμη δεκαετία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων και καίριων περιβαλλοντικών ζητημάτων, που προϋποθέτει τη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και τα απαραίτητα βήματα, πολιτικές και πρωτοβουλίες για την επίτευξη τους. 

Περισσότερα

obSERVING NATURE

Το έργο obSERVING NATURE αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για τη διαφύλαξη των εμβληματικών ειδών της Μεσογείου στην Ελλάδα μέσα από τη συμμαχία 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Περισσότερα

 

Πράσινα Νερά

Το Δίκτυο ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ στοχεύει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των εθελοντών και των οργανώσεων που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον, μέσω συνεργασιών και δικτύωσης των οργανώσεων.


Περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

 

RiskMan

Το πρόγραμμα RiskMan είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS+ που στοχεύει στην ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής ικανότητας στη διαχείριση κινδύνου εισβολής μη αυτοχθόνων υδάτινων ειδών στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο), προωθώντας την εκπαίδευση των εμπλεκομένων αλλά και των φοιτητών ανώτατων ιδρυμάτων σπουδών.

Περισσότερα

MARINE Education and COmmunication network on the MEDiterranean

Το πρόγραμμα MARINE_ECOMED είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS+ ειδικά σχεδιασμένο για την προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας στη Μεσόγειο στο τομέα της βιώσιμης διαχείρισης των παράκτιων και των θαλάσσιων περιοχών, με την χρήση καινοτόμων μέσων επικοινωνίας και εκπαιδευτικών στρατηγικών.

Περισσότερα

Γίνε Kookoonari: ένα βιωματικό σεμινάριο για τη δημιουργία σχολείων μηδενικών απορριμμάτων

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Kookoonari: ένα βιωματικό σεμινάριο για τη δημιουργία σχολείων μηδενικών απορριμμάτων»,  στοχεύει στην προώθηση της μείωσης των απορριμμάτων μέσα από βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!

Περισσότερα

Marine Biodiversity Citizen Science Summer School 

Το πρόγραμμα στοχεύει στη ενδυνάμωση της μελλοντικής γενιάς ερευνητών για τη χρήση της

Επιστήμης των Πολιτών στη μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Περισσότερα

Οι Μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκού

Οι Μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκού σηκώνουν άγκυρα και σε περιμένουν σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις και παιχνίδια με στόχο να αγαπήσουμε ξανά το Θερμαϊκό Κόλπο!

Περισσότερα

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε! Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις: πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία

Η πρόταση που κατατέθηκε σε συνεργασία της iSea με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Σημεία Στήριξης, μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Περισσότερα

Η αντίληψη της κοινής γνώμης για τους καρχαρίες

Η έρευνα είναι μια συνεργασία του Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα (Ιταλία), iSea (Ελλάδα), MER (Κύπρος), OGS (Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής, Ιταλία), CHAM - Πορτογαλικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ιστορία, FCSH / NOVA Πανεπιστήμιο (Πορτογαλία), A.P.C.M. (Πορτογαλία), ÇOMÜ (Τουρκία) ICM (Ισπανία), NIWA (Νέα Ζηλανδία) του Planeta Océano (Περού), της BALYENA (Φιλιππίνες και Ιαπωνία) του Πανεπιστημίου των Τιράνων (Αλβανία) και της Dutch Shark Society (Ολλανδία), Murdoch University (Αυστραλία) and Deakin University (Αυστραλία).

Περισσότερα

Η αντίληψη των παιδιών για το θαλάσσιο περιβάλλον

H έρευνα αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται το θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα από τις ζωγραφιές μαθητών της 1ης και 2ας δημοτικού σε παγκόσμια κλίμακα. 

Περισσότερα

FishMedic

Στόχος του έργου είναι η διερεύνηση της εμφάνισης φαρμακευτικών ουσιών ευρείας κατανάλωσης στον μυϊκό ιστό εμπορικών ειδών ψαριών, η εκτίμηση των συγκεντρώσεων τους, αλλά και η ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέως κοινού για σωστές πρακτικές διαχείρισης των φαρμάκων.

Περισσότερα