ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 

 

Το νερό είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Τα υδάτινα οικοσυστήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας για την επιβίωση και την εξέλιξη συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία των κοινωνιών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα εξελισσόταν μαζί με τον ίδιο τον άνθρωπο και άλλαζε από εποχή σε εποχή. Η διερεύνηση αυτών των σχέσεων στο χρόνο αποτελεί ένα νέο καινοτόμο κλάδο της επιστήμης που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξεύρεση λύσεων για το σήμερα. Στην iSea πιστεύουμε πως η μελέτη της αλληλεπίδρασης που είχαν ιστορικά οι Ελληνικές τοπικές κοινωνίες με τα υδάτινα οικοσυστήματα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με την προστασία και τη διαχείριση και να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων πρακτικών.


ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Γνωρίζω- Συμμετέχω- Προστατεύω το περιβάλλον

Διανύουμε την πλέον κρίσιμη δεκαετία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων και καίριων περιβαλλοντικών ζητημάτων, που προϋποθέτει τη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και τα απαραίτητα βήματα, πολιτικές και πρωτοβουλίες για την επίτευξη τους. Για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων όμως είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Περισσότερα

FishMedic

Στόχος του έργου είναι η διερεύνηση της εμφάνισης φαρμακευτικών ουσιών ευρείας κατανάλωσης στον μυϊκό ιστό εμπορικών ειδών ψαριών, η εκτίμηση των συγκεντρώσεων τους, αλλά και η ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέως κοινού για σωστές πρακτικές διαχείρισης των φαρμάκων.

Περισσότερα

MARINE Education and COmmunication network on the MEDiterranean

Το πρόγραμμα MARINE_ECOMED είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS+ ειδικά σχεδιασμένο για την προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας στη Μεσόγειο στο τομέα της βιώσιμης διαχείρισης των παράκτιων και των θαλάσσιων περιοχών, με την χρήση καινοτόμων μέσων επικοινωνίας και εκπαιδευτικών στρατηγικών.

Περισσότερα

Γίνε Kookoonari: ένα βιωματικό σεμινάριο για τη δημιουργία σχολείων μηδενικών απορριμμάτων

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Kookoonari: ένα βιωματικό σεμινάριο για τη δημιουργία σχολείων μηδενικών απορριμμάτων»,  στοχεύει στην προώθηση της μείωσης των απορριμμάτων μέσα από βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!

Περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

Marine Biodiversity Citizen Science Summer School 

Το πρόγραμμα στοχεύει στη ενδυνάμωση της μελλοντικής γενιάς ερευνητών για τη χρήση της Επιστήμης των Πολιτών στη μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Περισσότερα

Οι Μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκου

 

Οι Μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκού σηκώνουν άγκυρα και σε περιμένουν σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις και παιχνίδια με στόχο να αγαπήσουμε ξανά το Θερμαϊκό Κόλπο!

Περισσότερα

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε! Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις: πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία

Η πρόταση που κατατέθηκε σε συνεργασία της iSea με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Σημεία Στήριξης, μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Περισσότερα

Η αντίληψη της κοινής γνώμης για τους καρχαρίες

Η έρευνα είναι μια συνεργασία του Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα (Ιταλία), iSea (Ελλάδα), MER (Κύπρος), OGS (Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής, Ιταλία), CHAM - Πορτογαλικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ιστορία, FCSH / NOVA Πανεπιστήμιο (Πορτογαλία), A.P.C.M. (Πορτογαλία), ÇOMÜ (Τουρκία) ICM (Ισπανία), NIWA (Νέα Ζηλανδία) του Planeta Océano (Περού), της BALYENA (Φιλιππίνες και Ιαπωνία) του Πανεπιστημίου των Τιράνων (Αλβανία) και της Dutch Shark Society (Ολλανδία), Murdoch University (Αυστραλία) and Deakin University (Αυστραλία).

Περισσότερα

Η αντίληψη των παιδιών για το θαλάσσιο περιβάλλον

H έρευνα αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται το θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα από τις ζωγραφιές μαθητών της 1ης και 2ας δημοτικού σε παγκόσμια κλίμακα. 

Περισσότερα