ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Επιστήμη των Πολιτών (ΕτΠ) είναι η πρακτική της εμπλοκής των πολιτών στην επιστημονική έρευνα συμβάλλοντας στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης. Με εργαλείο την ΕτΠ, πολίτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να ενεργήσουν σαν επιστήμονες παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά τα επιστημονικά δεδομένα. Προγράμματα ΕτΠ που αφορούν στη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον έχουν τη δυνατότητα 1) να προσφέρουν μαζικά, χωρικά και χρονικά, δεδομένα που θα συμβάλλουν στη γρήγορη κι ενημερωμένη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των φυσικών πόρων, 2) να ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τον περιβαλλοντικό εγγραματισμό των συμμετεχόντων, μέσα από την συνεχή ενημέρωση που λαμβάνουν και τη σχέση που καλλιεργούν με το φυσικό περιβάλλον, 3) να παρέχουν πληροφορίες που θα αξιοποιηθούν στη δημιουργία στρατηγικών αντιμετώπισης προβλημάτων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες. Τα τελευταία 5 χρόνια, η iSea υλοποιεί με επιτυχία δύο προγράμματα ΕτΠ σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, το «Σε ξενίζει…μοιράσου το μαζί μας!!!» και το «Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο», ενώ πλέον, με την υποστήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχει αναλάβει και τη διαχείριση του iNaturalistGR, το οποίο αποτελεί την «πύλη» της Ελλάδας στην κοινότητα του iNaturalist, της μεγαλύτερης πλατφόρμας ΕτΠ για την καταγραφή της βιοποικιλότητας παγκοσμίως.

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

iNaturalist Greece

Το iNaturalistGR είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές φύσης στον κόσμο και η μεγαλύτερη ομάδα φυσιοδιφών στον κόσμο!!!

Read more

Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο

Oι καρχαρίες και τα σαλάχια έχουν παρουσία στις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια, με περισσότερα από 1,250 αρτίγονα είδη. Η σημασία τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι τεράστια καθώς στην πλειονότητά τους αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα.

Περισσότερα

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

 

Σε ξενίζει...μοιράσου το μαζί μας!!!

Βοήθησε μας να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για την κατανομή και την εξάπλωση των θαλάσσιων ξενικών, σπανίων, προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα. Γίνε και εσύ ερευνητής και στείλε τις παρατηρήσεις σου!!!

Περισσότερα

Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Γιορτάζουμε τη βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού με ένα Bioblitz!

Περισσότερα