ΞΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

Τα θαλάσσια ξενικά ή εισβολικά είδη θεωρούνται σήμερα από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, την τοπική βιοποικιλότητα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο η υποβάθμιση που προκαλούν στα τοπικά οιοσυστήματα αλλά και οι ζημίες στην οικονομική δραστηριότητα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάριά. Έτσι πλέον και τα Η.Ε και η Ε.Ε. τα συμπεριλαμβάνουν στις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και έχουν παράξει μια σειρά οδηγιών και νομοθεσιών με στόχο τον μετριασμό του προβλήματος.

Η Μεσόγειος θάλασσα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισβολή ειδών με περισσότερα από 1000 ξενικά είδη να έχουν ήδη καταγραφεί. Η Ελλάδα είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 300 ξενικά είδη να έχουν καταγραφεί στα νερά της. Για τη καλύτερη μελέτη του προβλήματος απαιτείται συνεχής παρακολούθηση που απαιτεί μεγάλο αριθμό ερευνητών, σκαφών κ.α και ουσιαστικά είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή πρακτική, που σε μια χώρα όπως η Ελλάδα (17.000 τ.χλμ ακτογραμμής) δεν εγγυάται και τη καλύτερη δυνατή χωρική κάλυψη εκτός αν δαπανηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό. Συνέπεια είναι, ηλίστα με τα ξενικά και εισβολικά είδη στην Ελλάδα να θεωρείται ασαφής επηρεάζοντας και την εφαρμογή πρακτικών αντιμετώπισης του προβλήματος.


Σε ξενίζει...μοιράσου το μαζί μας!!!

Βοήθησε μας να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για την κατανομή και την εξάπλωση των θαλάσσιων ξενικών ειδών στην Ελλάδα. Γίνε και εσύ ερευνητής και στείλε τις παρατηρήσεις σου!!!

Περισσότερα

uSea app

Το uSea App στοχεύει να γίνει η πρώτη εφαρμογή για κινητά για την παρακολούθηση των εισβολικών ειδών στις Ελληνικές θάλασσες, μέσα από την αποστολή παρατηρήσεων από μη-επιστήμονες που ξοδεύουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους στη θάλασσα (π.χ. δύτες, ψαράδες κλπ.).

Περισσότερα