Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!!!

Οι παραλίες, σημαντικοί χώροι αναψυχής όπου ο άνθρωπος πραγματοποιεί ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων από κολύμβηση έως και αλιεία. Και ενώ όλοι συμφωνούμε για τη σημαντικότητά τους, λίγοι είναι αυτοί που τελικά τις φροντίζουν. Φεύγοντας, αφήνουμε το αποτύπωμά μας, πετώντας τα απορρίμματά στην παραλία. Αυτά, αρχικά καταστρέφουν την αισθητική του τοπίου ενώ σταδιακά εισέρχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο πάνω από 100.000 χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά όπως δελφίνια και φάλαινες και πάνω από 1 εκ. πουλιά πεθαίνουν. Μάλιστα μέσω της μεταφοράς τους στην τροφική αλυσίδα είναι δυνατό κατάλοιπα των απορριμμάτων να καταλήξουν στο πιάτο μας!!

Ο καθαρισμός μιας παραλίας είναι εύκολος, πολύτιμος και μπορεί να γίνει και πολύ διασκεδαστικός!!! Ρώτησε μας και θα σε βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της iSea, Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!!!, ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 με σκοπό τη διεξαγωγή καθαρισμών παραλίας, με τη συμμετοχή εθελοντών και στόχους τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα, την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Τι έχουμε καταφέρει;
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 100 δράσεις καθαρισμών και ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, από το 2017 προσπαθούμε να μετατρέψουμε το πρόγραμμα στην πρώτη καμπάνια Zero Waste καθαρισμών στην Ελλάδαμε την αντικατάσταση όλων των υλικών μια χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλωσιμα υλικά (φυτικούς σάκους και γάντια εργασίας) δίνοντας ένα παράδειγμα καλής πρακτικής. Το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο στην εμπλοκή των πολιτών (μαθητές, ερασιτέχνες αλιείς, επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.α) αλλά και στην εμπλοκή τους με τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων σε κατάλληλα διαμορφωμένη φόρμα καταγραφής.

Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορεί ο καθαρισμός μιας παραλίας να φαντάζει μια διαδικασία δύσκολη και απαιτητική. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εύκολη και διασκεδαστική. Οργάνωσε τον δικό σου καθαρισμό ή επικοινώνησε μαζί μας για να πάρεις μέρος σε μια ήδη οργανωμένη δράση!!!

Τι είπαν οι εθελοντές μας;