Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!

 

 

 

 

 

 

 

 

Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!
Οι παραλίες αποτελούν σημαντικούς χώρους ανάπτυξης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, από δραστηριότητες αναψυχής, όπως η κολύμβηση, έως επαγγελματικές, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.
Παράλληλα, αποτελούν αποδέκτες μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων με σημαντικές οικολογικές, οικονομικές και αισθητικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές. Τα απορρίμματα που καταλήγουν στις παραλίες υποβαθμίζουν τόσο την αισθητική τους και τις οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτές, όσο και την οικολογική τους αξία επηρεάζοντας τη θαλάσσια ζωή και θέτοντας κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία.
Περισσότεροι από 200.000 τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στη Μεσόγειο θάλασσα κάθε χρόνο και στις ελληνικές ακτές περισσότερο από το 85% αυτών των απορριμμάτων είναι πλαστικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της iSea, "Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!", ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 με σκοπό τη διεξαγωγή καθαρισμών παραλίας, με τη συμμετοχή εθελοντών και στόχους τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα, την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Ο καθαρισμός μιας παραλίας είναι πολύτιμος για το περιβάλλον, προάγει το εθελοντικό πνεύμα και συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει και πολύ διασκεδαστικός!

Για τον λόγο αυτό, η iSea με την υποστήριξη και τη συμμετοχή σας υλοποιεί το πρόγραμμα «Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!» από το 2016 σε όλη την Ελλάδα.

Οι στόχοι μας

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι έχουμε καταφέρει;

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 100 δράσεις καθαρισμών και ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, από το 2017 προσπαθούμε να μετατρέψουμε το πρόγραμμα στην πρώτη καμπάνια Zero Waste καθαρισμών στην Ελλάδαμε την αντικατάσταση όλων των υλικών μια χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα υλικά (φυτικούς σάκους και γάντια εργασίας) δίνοντας ένα παράδειγμα καλής πρακτικής. Το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο στην εμπλοκή των πολιτών (μαθητές, ερασιτέχνες αλιείς, επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.α) αλλά και στην εμπλοκή τους με τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων σε κατάλληλα διαμορφωμένη φόρμα καταγραφής

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορεί ο καθαρισμός μιας παραλίας να φαντάζει μια διαδικασία δύσκολη και απαιτητική. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εύκολη και διασκεδαστική. Οργάνωσε τον δικό σου καθαρισμό ή επικοινώνησε μαζί μας για να πάρεις μέρος σε μια ήδη οργανωμένη δράση!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομάδα Υλοποίησης
Ιωάννα Τζιώγα

Ιωάννα Τζιώγα

Η Ιωάννα γεννημένη στην Θεσσαλονίκη το 1995, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στο Βόλο. Στο πλαίσιο της πτυχιακής της ασχολήθηκε με την διακύμανση των φυτοχρωστικών και της φυκοκυανίνης στο λιμάνι του Βόλου. Έκανε την πρακτική της στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και ασχολήθηκε κυρίως με την συλλογή δεδομένων.

Το 2019 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Η διπλωματική που έχει επιλέξει είναι σχετικά με τα μικροπλαστικά στο ίζημα στις αμμώδεις ακτές του κόλπου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το Υδάτινο Περιβάλλον και το digital marketing. Επίσης, έχει γνώσεις στον χειρισμό Η/Υ και διαθέτει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών. Σήμερα εργάζεται στην iSea ως υπεύθυνη του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Tel.: +302313090696

Mob.: +306978050685

 

Νικόλαος Δούμπας

Νικόλαος Δούμπας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Παλαιότερα είχε εργαστεί στην εταιρία Mediamatic στην Ολλανδία, σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενυδρειοπονίας «aquaponics», μιας τεχνικής παράλληλης καλλιέργειας ψαριών και φυτών. Επιπλέον έχει εργαστεί και στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία και την βιωσιμότητα της στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτο οδηγού ερασιτεχνικής αλιείας βασισμένη σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα σε συνεργασία με έμπειρους επιστήμονες και ερασιτέχνες αλιείς. Παράλληλα ενδιαφέρεται για την βιώσιμη κατανάλωση θαλάσσιων προϊόντων με πτυχές όπως την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών.

Μιλάει δύο γλώσσες, Ελληνικά (μητρική) και Αγγλικά (C1). Διαθέτει δίπλωμα καταδύσεων PADI Open Water Scuba Diver και δίπλωμα οδήγησης. Ο Νίκος σήμερα είναι υπεύθυνος προγραμμάτων στον Πυλώνα Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα της iSea, με σημαντικό αριθμό δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών αλλά και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα. Στην καθημερινότητα του αλλά και στο εργασιακό του περιβάλλον ο Νίκος προσπαθεί για έναν #zeroplastic και #zerowaste τρόπο ζωής!

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Εmail: [email protected]

tel. +30 2313090696

mob:+30 6942669227
    
Κατερίνα Κατσαούνη

Κατερίνα Κατσαούνη

Η Κατερίνα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1998. Σπούδασε στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μυτιλήνη. Κατά την διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Έχει βασικές γνώσεις R, ArcGIS, και SPSS. Μιλάει τρεις γλώσσες, Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά(C2) και Γερμανικά(B1), ενώ γνωρίζει και επικοινωνεί στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Στην iSea εργάζεται ως Βοηθός Υπεύθυνου Προγράμματος.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696