Γίνε Επιστήμονας Πολίτης

Το iNaturalistGR είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές φύσης στον κόσμο και η μεγαλύτερη ομάδα φυσιοδιφών στον κόσμο!!!

Μερικά απλά tips & καλές πρακτικές για την καταγραφή βιοπικοιλότητας! Όταν βγείτε για να εξερευνήσετε τη βιοποικιλότητα που υπάρχει γύρω σας, θυμηθείτε τα εξής:

1. Αντιμετωπίζουμε την άγρια χλωρίδα και πανίδα με σεβασμό. Δεν ενοχλούμε τα άγρια είδη, ούτε καταστρέφουμε το φυσικό τους περιβάλλον για να τα καταγράψουμε.

2. Πρέπει να έχουμε υπομονή στη φωτογράφιση. Αφιερώστε χρόνο στο να βγάλετε φωτογραφίες με όσο το δυνατόν καλύτερη ευκρίνεια και από διαφορετικές πλευρές.

3. ...αλλά και στην ταυτοποίηση. Αν δυσκολεύεστε με την ταυτοποίηση του είδους είναι λογικό! Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε παρατηρώντας άγρια φυτά και ζώα, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να τα αναγνωρίζετε με τον καιρό!

4. Χρησιμοποιόυμε το iNaturalist για την καταγραφή της άγριας ζωής, ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτή. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να καταγράψουμε στην πλατφόρμα τα κατοικίδια μας ή φυτά που έχουμε στο σπίτι μας!

5. Όταν βγαίνουμε για πολύωρες εξορμήσεις, φροντίζουμε να είμαστε σωστά εξοπλισμένοι. Έχετε μαζί σας καπέλο για τον ήλιο, αντιηλιακό και οπωσδήποτε το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκαλάκι σας με νερό.

6. Δεν ξεχνάμε να περνάμε καλά! Σκοπός είναι να αυξήσουμε την επιστημονική γνώση αλλά ταυτόχρονα να μάθουμε και εμείς περισσότερα για τα είδη που υπάρχουν γύρω μας εξερευνώντας τη φύση!

Μάθετε περισσότερα για το iNaturalist εδώ