Η SUBMON σε συνεργασία με την iSea και μια ομάδα ερευνητών από 11 χώρες της Μεσογείου, έχουν δημιουργήσει μια περιφερειακή πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την πληθυσμιακή τάση του Εξαμβράγχιου καρχαρία, που θα βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στις γνώσεις των αλιέων.
Το ενδιαφέρον για τη διατήρηση των καρχαριών αυξήθηκε σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Βασιζόμενη σε μια συνεχή ροή ευρημάτων σχετικά με τη βιολογία πολλών ειδών καρχαριών και το ρόλο τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, έχουν προκύψει διάφορες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της προστασίας των καρχαριών από τις απειλές που υφίστανται.
Παρά το γεγονός ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για τα ελασμοβράγχια, παράλληλα αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στο κόσμο για τους καρχαρίες κυρίως λόγω της παρεμπίπτουσας αλίευσης τους. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016 από τον IUCN, 39 από τα 73 είδη καρχαριών και βάτων στη Μεσόγειο είναι απειλούμενα κυρίως λόγω της αλιευτικής πίεσης. Παραπάνω για τους Kαρχαρίες και Σαλάχια στην Ελλάδα μπορείς να βρεις εδώ!
Ο Εξαμβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus) είναι ένας κοινός καρχαρίας στη Μεσόγειο και αποτελεί το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειάς του ξεπερνώντας σε μήκος τα 5 μέτρα. Αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα σε πολλά αλιευτικά εργαλεία όπως τράτες, ανεμότρατες, βιτζότρατες, δίχτυα, παραγάδια κ.α..
Ο H. griseus έχει αξιολογηθεί ως είδος «Ελάχιστης Ανησυχίας» στη Μεσόγειο από τον IUCN, και στην Ελλάδα προστατεύεται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 67/1981)
Η iSea αποτελεί μέρος του δικτύου που έχει δημιουργηθεί στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ερευνητές από 11 χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Λιβύη, Τυνησία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος). Στόχος της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση συστηματικών πληροφοριών σχετικά με την πληθυσμιακή τάση του H. griseus που θα βασίζεται στις γνώσεις των αλιέων. Αν και η τελευταία αξιολόγησή του είδους το κατατάσσει στα μη απειλούμενα, στόχος μας είναι να ανιχνεύσουμε εάν ο πληθυσμός του είδους δείχνει μια φθίνουσα τάση σε οποιαδήποτε από τις περιοχές μελέτης, δεδομένου ότι η αλιευτική πίεση στη Μεσόγειο συνεχώς αυξάνεται.
Αυτό το έργο χρηματοδοτείται από το Shark foundation.
Συνεργάτες: