Το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου πελάγους έχει μεγάλη οικολογική αξία λόγω της παρουσίας σημαντικού αριθμού ειδών θαλάσσιας μεγαπανίδας (δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες κ.ά.) και της παρουσίας εκτεταμένων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους, η μεσογειακή φώκια αναφέρεται ως είδος προτεραιότητας και η P. oceanica ως οικότοπος προτεραιότητας.
Η διακριτή μορφολογία των θαλάσσιων και παράκτιων τμημάτων της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών βυθισμένων σπηλαίων, παρέχει σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας, ενός ιδιαίτερα απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού στη Μεσόγειο και χαρακτηρισμένου ως Κινδυνεύον (EN) στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της IUCN. Η τοποθεσία είναι επίσης μέρος της ευρύτερης περιοχής που έχει οριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά» (IMMA), η οποία περιλαμβάνει την παρουσία του ζιφιού, της πτεροφάλαινας, του κοινού δελφινιού και του κοινού ρινοδέλφινου.
Στο παρελθόν, το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου πελάγους φιλοξενούσε σημαντικό μόνιμο πληθυσμό του απειλούμενου κοινού δελφινιού, αλλά σε λιγότερο από 10 χρόνια ο πληθυσμός τους κατέρρευσε από 150 άτομα σε μηδέν, λόγω της υπεραλίευσης της σαρδέλας (Sardina pilchardus) και της επακόλουθης κατάρρευσης του αποθέματος. Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών υπάρχουν στην περιοχή, η καρέτα καρέτα και η πράσινη χελώνα, ενώ η περιοχή έχει επίσης χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (IBA) και φιλοξενεί αρκετά θαλάσσια πελαγικά είδη όπως το Μύχους, Αρτέμιδες καθώς και τον Ευρωπαϊκό θαλασσοκόρακα. Πρόσφατα η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως «Περιοχή Ενδιαφέροντος» για τους καρχαρίες και τα σαλάχια και συγκεκριμένα για δύο είδη βαθύβιων καρχαριών (τον Μικροκεντροφόρο και το Γκριζοκεντρόνι) και του Κινδυνεύοντος (EN) Διαβολόψαρου.
Τέλος, η περιοχή υπήρξε ιστορικά σημαντική για τη μεσογειακή φώκια με την παρουσία της να φαίνεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η παρακολούθηση της μεσογειακής φώκιας στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου Πελάγους, και πιο συγκεκριμένα γύρω από τη Ν. Φορμίκουλα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Tethys την τελευταία δεκαετία, επέτρεψε τη φωτοαναγνώριση περισσότερων από 30 φωκών, μερικές από τις οποίες δείχνουν ισχυρή πιστότητα τοποθεσίας που παρατηρείται για αρκετά συνεχόμενα χρόνια. Η κατάσταση της μεσογειακής φώκιας στα νερά γύρω από τη Φορμικούλα είναι ταυτόχρονα πολύ συναρπαστική (λόγω του πρωτοφανούς και αυξανόμενου αριθμού θεάσεων τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών), αλλά παράλληλα πολύ ανησυχητική λόγω της διαταραχής που προκαλεί ο τουρισμός. Αντίστοιχα με την Φορμίκουλα, υπάρχουν άλλα δύο ακατοίκητα νησιά στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, ο Άτοκος και το Αρκούδι των οποίων το θαλάσσιο περιβάλλον δεν έχει μελετηθεί πλήρως.
Στόχος της iSea είναι να αυξήσει τη γνώση σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου και να βελτιώσει τη διαχείρισή της και την προστασία των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών με τη συμμετοχή των σχετικών φορέων.
Δράσεις 2023









Μπορείτε να βρείτε τις προηγούμενες δράσεις μας στην περιοχή παρακάτω:
Μπορείτε να βρείτε τις αναφορές του προγράμματος παρακάτω:
Συνεργάτες
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Χρηματοδότες
|
![]() |