Προστατεύοντας το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου και τη Φορμίκουλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου πελάγους έχει μεγάλη οικολογική αξία λόγω της παρουσίας σημαντικού αριθμού ειδών θαλάσσιας μεγαπανίδας (δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες κ.ά.) και της παρουσίας εκτεταμένων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους, η μεσογειακή φώκια αναφέρεται ως είδος προτεραιότητας και η P. oceanica ως οικότοπος προτεραιότητας.

Η διακριτή μορφολογία των θαλάσσιων και παράκτιων τμημάτων της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών βυθισμένων σπηλαίων, παρέχει σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας, ενός ιδιαίτερα  απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού στη Μεσόγειο και χαρακτηρισμένου ως Κινδυνεύον (EN) στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της IUCN. Η τοποθεσία είναι επίσης μέρος της ευρύτερης περιοχής που έχει οριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά» (IMMA), η οποία περιλαμβάνει την παρουσία του ζιφιού, της πτεροφάλαινας, του κοινού δελφινιού και του κοινού ρινοδέλφινου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο παρελθόν, το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου πελάγους φιλοξενούσε σημαντικό μόνιμο πληθυσμό του απειλούμενου κοινού δελφινιού, αλλά σε λιγότερο από 10 χρόνια ο πληθυσμός τους κατέρρευσε από 150 άτομα σε μηδέν, λόγω της υπεραλίευσης της σαρδέλας (Sardina pilchardus) και της επακόλουθης κατάρρευσης του αποθέματος. Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών υπάρχουν στην περιοχή, η καρέτα καρέτα και η πράσινη χελώνα, ενώ η περιοχή έχει επίσης χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (IBA) και φιλοξενεί αρκετά θαλάσσια πελαγικά είδη όπως το Μύχους, Αρτέμιδες καθώς και τον Ευρωπαϊκό θαλασσοκόρακα. Πρόσφατα η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως «Περιοχή Ενδιαφέροντος» για τους καρχαρίες και τα σαλάχια και συγκεκριμένα για δύο είδη βαθύβιων καρχαριών (τον Μικροκεντροφόρο και το Γκριζοκεντρόνι) και του Κινδυνεύοντος (EN) Διαβολόψαρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, η περιοχή υπήρξε ιστορικά σημαντική για τη μεσογειακή φώκια με την παρουσία της να φαίνεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η παρακολούθηση της μεσογειακής φώκιας στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου Πελάγους, και πιο συγκεκριμένα γύρω από τη Ν. Φορμίκουλα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Tethys την τελευταία δεκαετία, επέτρεψε τη φωτοαναγνώριση περισσότερων από 30 φωκών, μερικές από τις οποίες δείχνουν ισχυρή πιστότητα τοποθεσίας που παρατηρείται για αρκετά συνεχόμενα χρόνια. Η κατάσταση της μεσογειακής φώκιας στα νερά γύρω από τη Φορμικούλα είναι ταυτόχρονα πολύ συναρπαστική (λόγω του πρωτοφανούς και αυξανόμενου αριθμού θεάσεων τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών), αλλά παράλληλα πολύ ανησυχητική λόγω της διαταραχής που προκαλεί ο τουρισμός. Αντίστοιχα με την Φορμίκουλα, υπάρχουν άλλα δύο ακατοίκητα νησιά στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, ο Άτοκος και το Αρκούδι των οποίων το θαλάσσιο περιβάλλον δεν έχει μελετηθεί πλήρως.

Στόχος της iSea είναι να αυξήσει τη γνώση σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου και να βελτιώσει τη διαχείρισή της και την προστασία των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών με τη συμμετοχή των σχετικών φορέων.

Δράσεις 2023
Μπορείτε να βρείτε τις προηγούμενες δράσεις μας στην περιοχή παρακάτω:
Ομάδα Υλοποίησης
Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Η Ρωξάνη είναι περιβαλλοντολόγος, σπούδασε στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2019 ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea συμμετέχοντας σε προγράμματα του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων και των Ευάλωτων Ειδών. Πλέον, εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea σε προγράμματα του πυλώνα Ευάλωτα Είδη και Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα.

Τα κύρια ερευνητικά της  ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θαλάσσια οικολογία και βιολογία ελασμοβράγχιων, την αλιευτική βιολογία και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και οικοτόπων. Διαθέτει πτυχίο ταχύπλοου σκάφους, αυτόνομης κατάδυσης, μιλάει 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και έχει λίγες γνώσεις προγραμματισμού (R), ΓΣΠ GIS (ArcGIS), (SNAP), και διάφορων άλλων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Vissim, Populus, PRIMER, Presence, Distance).

Πριν την εργασιακή της εμπειρία στην iSea, εργαζόταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως πολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696

mob. +306944505224 

 

Κυριακή Πυλωρίδου

Κυριακή Πυλωρίδου

Η Κυριακή γεννήθηκε το 1999 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μιλάει τρεις γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (B2) και Κινέζικα (αρχάρια). Έχει γνώσεις χειρισμού Microsoft Office, ArcGIS, γλώσσας προγραμματισμού R, και κατέχει πτυχίο κατάδυσης PADI Open Water Diver. Το καλοκαίρι του 2021 εκπόνησε την πρακτική της άσκηση μαζί στην iSea, με ενασχόληση στον πυλώνα των «Ευάλωτων Ειδών», και συγκριμένα στο πρόγραμμα «Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο». Στην iSea εργάζεται ως Βοηθός Υπεύθυνου Προγράμματος.

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]
Tel. +302313090696

Ηλέκτρα Αθηναίου

Ηλέκτρα Αθηναίου

Η Ηλέκτρα γεννήθηκε το 1998, κατάγεται από το Ναύπλιο και κατέχει πτυχίο στη Θαλάσσια Βιολογία από το Edinburgh Napier University, ενώ πρόσφατα αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό της στη Διατήρηση υδάτινων οικοσυστημάτων από το University of Plymouth. Ακαδημαϊκά, έχει επικεντρωθεί σε μια σειρά θεμάτων και έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στο εμπόριο καρχαριών στην Ελλάδα σε συνεργασία με την iSea, ενώ για τη μεταπτυχιακή της διατριβή, επικεντρώθηκε σε προσεγγίσεις αξιολόγησης αποθεμάτων καρχαριών με την Blue Resources Trust. Ήταν τοπική εθελόντρια στο Argolic Environment Foundation και έχει συμμετάσχει ως δύτης στους καθαρισμούς του προγράμματος “Προσφέρω” της iSea. Έχει γνώσεις R, QGIS, Adobe Premiere και Wix, είναι πιστοποιημένη δύτρια PADI Open Water Diver και BLS για την παροχή πρώτων βοηθειών και κατέχει άδεια χειριστή drone (A1/A3).

Την ενδιαφέρει ο μπλε άνθρακας, τα ελασμοβράγχια, τα γενετικά και η χρήση της τεχνολογίας στην έρευνα. Μιλάει 3 γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (μητρική) και Ολλανδικά (αρχάρια). Στην iSea εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στον πυλώνα των Ευάλωτων Ειδών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: +30 2313090696

Συνεργάτες
Χρηματοδότες