Μια σταγόνα στη μέση του Ιονίου Πελάγους!

Η νήσος Φορμίκουλα αποτελεί μια «σταγόνα» στο Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος, ένα νησάκι μόλις 400τ.μ. που αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την Μεσογειακή φώκια, τo μοναδικό είδος φώκιας που υπάρχει στη Μεσόγειο και ένα από τα πιο απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο!

Εκτός από την Μεσογειακή φώκια, η περιοχή είναι τεράστιας οικολογικής σημασίας τόσο για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, όσο και για άλλα θαλάσσια είδη, όπως μικρά θηλαστικά, πουλιά και ροφούς.

Κι όμως παραμένει ακόμα απροστάτευτη!

Η iSea, το Tethys Research Institute, το Blue Marine Foundation μαζί με τον Δήμο Λευκάδας έχουν ανοίξει διάλογο για την προστασία της περιοχής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον κ. Γιώργο Αμυρά με αποτέλεσμα τα μέτρα διαχείρισης για την προστασία της Φορμίκουλας να έχουν συμπεριληφθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη λήψη μέτρων οδηγούν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος που μπορεί να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα για τον πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στην περιοχή. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κάποιοι επισκέπτες επιδιώκουν να κολυμπήσουν με τις φώκιες, ενίοτε μπαίνοντας ακόμα και στις σπηλιές, γεγονός που μπορεί να είναι καθοριστικό για την αναπαραγωγική επιτυχία και την ευημερία αυτών των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη έχει συμπεριλάβει τις προτάσεις μας για τα μέτρα διαχείρισης της περιοχής κι ευχόμαστε να διατηρηθούν στο ακέραιο στο αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης. Ωστόσο ο χρόνος είναι πολύτιμός και δεν θέλουμε όμως να χαθεί και άλλος, μέχρι όλα τα σχέδια να γίνουν πράξη για αυτό και ζητάμε την άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων για την προστασία της περιοχής πριν το καλοκαίρι!

Βρείτε την κοινή μας επιστολή εδώ.