obSERVING NATURE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για τη διατήρηση λοιπόν της ελληνικής βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων εξασφαλίζοντας την υγεία των οικοσυστημάτων και κατά συνέπεια την ανθρώπινη ευημερία απαιτείται συντονισμένη και συλλογική δράση.

Το έργο obSERVING NATURE αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για τη διαφύλαξη των εμβληματικών ειδών της Μεσογείου στην Ελλάδα μέσα από τη συμμαχία 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας με ουσιαστική επίδραση στη βιοποικιλότητα, άμεσα οφέλη στην κατάσταση διατήρησης των ειδών και μακροπρόθεσμη επιβίωση ορισμένων από τα πιο χαρισματικά και οικολογικά σημαντικά είδη της χώρας μας.

 

 

 

 

 

 

Στόχοι της πρωτοβουλίας

 

 

 

 

 

 

Κύριοι άξονες του έργου obSERVING NATURE
1) Μείωση των επιπτώσεων της παρεμπίπτουσας αλιείας και της λαθεμένης σήμανσης προστατευόμενων ειδών ελασμοβράγχιων

 

Δράσεις

 

 

 

 

 

 

2) Προώθηση της Επιστήμης των Πολιτών για την αύξηση της γνώσης μας για τα εμβληματικά είδη, ιδιαίτερα τα λιγότερο γνωστά και της συμμετοχής των πολιτών στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας.

 

Δράσεις
Ομάδα Έργου
Ιωάννης Γιώβος

Ιωάννης Γιώβος

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Αλιευτική Βιολογία και Διαχείριση του ίδιου πανεπιστημίου. Ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας ως υποψήφιος Διδάκτωρ.

Με πάνω από μια δεκαετή εμπειρία σε προγράμματα προστασίας των ανώτερων θηρευτών της Μεσογείου και με προϋπηρεσία σε σημαντικούς οργανισμούς όπως το Tethys Research Institute, το Institute of Marine Research και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντονίζει αρκετά προγράμματα και πρωτοβουλίες σχετικά με τη διατήρηση των καρχαριών και των σαλαχιών σε διάφορες μεσογειακές χώρες. Παράλληλα αποτελεί μέλος της Ομάδας Ειδικών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) για τους καρχαρίες, είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Ελασμοβράγχια και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Society for Conservation Biology (SCB).  Έχει περισσότερα από 30 άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 40 ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια ενώ έχει συγγράψει 3 Σχέδια Δράσης για Απειλούμενα είδη και έχει συμμετάσχει στην έκδοση 5 βιβλίων. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες, Ελληνικά (μητρική) Αγγλικά (C1), Ισπανικά (Β2) και είναι εκπαιδευτής καταδύσεων της PADI. Σήμερα ο Γιάννης είναι ο Γενικός Διευθυντής της iSea.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

Εmail: [email protected]

Tel. +302313090696

Mob: +306945880415
          
Σοφία Λίτσιου

Σοφία Λίτσιου

Η Σοφία γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα και είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την φυτική παραγωγή. Πραγματοποίησε πρακτικές ασκήσεις στο ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Θεσσαλονίκη και στην CiBio στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Κατά την διάρκεια των σπουδών της υπήρξε ενεργό μέλος του παγκόσμιου οργανισμού φοιτητών γεωπονίας, μέσω του οποίου έλαβε μέρος σε events, εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια. Η ευαισθησία της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα την οδήγησε να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω στην Οικολογία και την Βιολογία διατήρησης στο τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ.. Έχει κάποιες γνώσεις χειρισμού της γλώσσας προγραμματισμού R και του qGIS. Ο ρόλος της Σοφίας στην iSea είναι βοηθός υπεύθυνου προγράμματος. 

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Tel. +302313090696

 

           

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Η Ρωξάνη είναι περιβαλλοντολόγος, τελειόφοιτη του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην iSea έκανε την θερινή πρακτική της άσκηση (Ιούλιος-Αύγουστος 2018) και ασχολήθηκε κυρίως με τον πυλώνα Υδάτινων Απορριμμάτων. Το 2019 ξεκίνησε να εργάζεται κανονικά συμμετέχοντας σε προγράμματα του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων και των Ευάλωτων Ειδών. Πλέον, εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea.

Τα κύρια ερευνητικά της  ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θαλάσσια οικολογία και βιολογία ελασμοβράγχιων και την αλιευτική βιολογία. Διαθέτει πτυχίο ταχύπλοου σκάφους, μιλάει 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και έχει λίγες γνώσεις προγραμματισμού (R), ΓΣΠ GIS (ArcGIS), (SNAP), και διάφορων άλλων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Vissim, Populus, PRIMER, Presence, Distance).

Πριν την εργασιακή της εμπειρία στην iSea, εργαζόταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως πολιτισμικός μεσολαβητής, στην Save the Children (2016) και Solidarity now (2017) όπου συμμετείχε στην υλοποίηση και το σχεδιασμό εργαστηρίων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε πρόσφυγες (<18 ετών).

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696

mob. +306944505224 

 

Martina Ciprian

Martina Ciprian

Η Martina γεννήθηκε το 1998. Σπούδασε στο τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην θαλάσσια βιολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea, στον πυλώνα των Ευάλωτων Ειδών στο πρόγραμμα By ElasmoCatch, κατά την πρακτική άσκηση που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού διπλώματος.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τα ελασμοβράγχια ως προς τη βιολογία, την οικολογία, τη συμπεριφορά και την διαχείριση τους από τους αλιείς. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και μετά το πέρας του μεταπτυχιακού της συμμετείχε σε προγράμματα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και εργάστηκε σε πρόγραμμα καταγραφής ByCatch. Γνωρίζει ιταλικά και αγγλικά, μαθαίνει την γλώσσα προγραμματισμού R και χειρίζεται το QGIS. Είναι κάτοχος καταδυτικού πτυχίου OPEN WATER DIVER PADI όπως και του OPEN FREEDIVING certification.

Στην iSea εργάζεται ως Monitoring Officer στην ερευνητική βάση στον Αμβρακικό Κόλπο και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα By ElasmoCatch.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Phone: +39 3442456270

Χρηματοδότης
Οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται με την υποστήριξη της WWF Ελλάς