Είσαι ένας από αυτούς τους περίεργους που

δεν κάνουν τα στραβά μάτια και φροντίζουν το τόπο τους;

Κάλεσμα για συμμετοχή στους καθαρισμούς του προγράμματος της iSea “Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!!!”.

Είναι 16 Αυγούστου 11.00 το πρωί. Το θερμόμετρο δείχνει ήδη 30ο C και ο Γιώργος ετοιμάζεται να πάει για μια βουτιά απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές του διακοπές. Χθες καθώς έφτανε στην παραλία πρόσεξε πως παντού υπήρχαν πεταμένα μπουκάλια, κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες και γόπες από τσιγάρα. Έτσι σήμερα αποφάσισε να πάρει μαζί του 1-2 σακούλες για να καθαρίσει όσο μπορεί. Πηγαίνει από μικρός σε αυτή την παραλία έτσι χθες ένιωσε άσχημα για την κατάσταση που επικρατούσε και σκέφτηκε πως μπορεί ο ίδιος να φροντίσει τον τόπο του.

 

«Αυτή είναι μια εικόνα από έναν εθελοντή που πρόσφατα ήρθε σε επαφή μαζί μας και πλέον έχουμε τη χαρά να ενισχύσουμε  την προσπάθειά του. Τέτοιες προσπάθειες αποτελούν πηγή έμπνευση για την ομάδα μας και κίνητρο να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας Φρόντισε το τόπο σου κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!!!»

 

Πλήθος ερευνών και δημοσιεύσεων σημειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων που καταλήγουν στις ακτές και τις θάλασσες ενώ η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι αποτελούν μία από τις ανερχόμενες σύγχρονες απειλές των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.  Το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που φιλοξενούν αλλά εν δυνάμει θέτουν σε κίνδυνο και την ανθρώπινη υγεία καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Έως και το 80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στις παραλίες προέρχονται από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη ξηρά.

 

 

«Το πρόγραμμα Φρόντισε το τόπο σου κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!!! ήταν το πρώτο πρόγραμμα της iSea και ξεκίνησε με στόχο την άμεση μείωση των υδάτινων απορριμμάτων ενώ παράλληλα αναπτύξαμε και δράσεις ενημερώσεις και ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε πραγματοποιήσει 25 δράσεις καθαρισμού και ευαισθητοποίησης, με την εμπλοκή περισσότερων από 800 εθελοντών.

 

 

 

Από τον Απρίλιο 2017 το πρόγραμμα έκανε σημαντική στροφή, και θέλοντας να αποτελεί το ίδιο, καλό παράδειγμα χρήσης των υλικών και προσπαθεί να αντικαταστήσει όλα τα υλικά μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (όπως σάκους και γάντια)». Ενώ αποτελεί σταθερή μας επιλογή και προσπάθεια, οι δράσεις να αφορούν τόσο την τυπική όσο και την ειδική εκπαίδευση.

 

 

Θα θέλαμε λοιπόν, να σας προσκαλέσουμε για ακόμα μία φορά στις δράσεις καθαρισμού της επόμενης περιόδου, Αυγούστου-Οκτωβρίου 2017 σε Λέσβο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάτρα και άλλες περιοχές. Γίνε και εσύ ένας περίεργος και οργάνωσε το δικό σου καθαρισμό φροντίζοντας τον τόπο σου.  Ο καθαρισμός μιας παραλίας είναι εύκολος, διασκεδαστικός επικοινώνησε μαζί μας και θα σε βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.