Προστασία του απειλούμενου Τραχύβατου στο Θρακικό Πέλαγος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Τραχύβατος, Raja radula, αποτελεί ένα από τα δύο είδη ενδημικών βάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αν και το είδος αναφέρεται ως «Κινδυνεύον» στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, υπάρχουν μόνο σποραδικές μελέτες σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία του, που προέρχονται κυρίως από τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο. 

Αν και δεν αποτελεί είδος-στόχο, αποτελεί εμπορεύσιμο αλίευμα και σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του πληθυσμού του, έχει υποστεί μείωση που εκτιμάται στο 58% για τις περιόδους 1995–2000 και 2003–2006, και στο 79% για την περίοδο 2007–2015 ενώ προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 89% για την περίοδο 2016–2023 στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η δραματική μείωση δείχνει την επείγουσα ανάγκη διατήρησης του είδους και, ως εκ τούτου, την ανάγκη για αύξηση της γνώσης σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία του σε όλη την περιοχή εξάπλωσής του.


Το Θρακικό πέλαγος έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τον (ISRA) τον Τραχύβατο, λόγω της περιορισμένης κατανομής του στην περιοχή, αλλά και την αναπαραγωγή του είδους σε αυτήν. Σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η iSea, που έχει εργαστεί στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος By ElasmoCatch καταγράφοντας συναθροίσεις ενήλικων τραχύβατων σε τράτες βυθού.


Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, νεογέννητα, θηλυκά σε κύηση και θηλυκά που έχουν εναποθέσει τα αυγά τους παρατηρήθηκαν σε δίχτυα στην Καβάλα. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι πολύ σημαντική για το είδος, ωστόσο οι αναπαραγωγικές συναθροίσεις και η σημαντικότητα του Κόλπου της Καβάλας ως νηπιοτροφείο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.


Το πρόγραμμα «Προστασία του απειλούμενου Τραχύβατου Raja radula στο Θρακικό Πέλαγος» στοχεύει στη διερεύνηση της παρουσίας του είδους στην περιοχή σε σχέση σε σχέση με τον κύκλο ζωής του και τον αντίκτυπο της τοπικής αλιείας στον πληθυσμό του μέσα από:
Τα αποτελέσματα του έργου θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της μελλοντικής διαχείρισης και διατήρησης του είδους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα «Προστασία του απειλούμενου Τραχύβατου Raja radula στο Θρακικό Πέλαγος» υλοποιείται από την iSea σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Save Our Seas.

Ομάδα Υλοποίησης:
Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Η Ρωξάνη είναι περιβαλλοντολόγος, σπούδασε στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2019 ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea συμμετέχοντας σε προγράμματα του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων και των Ευάλωτων Ειδών. Πλέον, εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea σε προγράμματα του πυλώνα Ευάλωτα Είδη και Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα.

Τα κύρια ερευνητικά της  ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θαλάσσια οικολογία και βιολογία ελασμοβράγχιων, την αλιευτική βιολογία και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και οικοτόπων. Διαθέτει πτυχίο ταχύπλοου σκάφους, αυτόνομης κατάδυσης, μιλάει 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και έχει λίγες γνώσεις προγραμματισμού (R), ΓΣΠ GIS (ArcGIS), (SNAP), και διάφορων άλλων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Vissim, Populus, PRIMER, Presence, Distance).

Πριν την εργασιακή της εμπειρία στην iSea, εργαζόταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως πολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696

mob. +306944505224 

 

Martina Ciprian

Martina Ciprian

Η Martina γεννήθηκε το 1998. Σπούδασε στο τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην θαλάσσια βιολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea, στον πυλώνα των Ευάλωτων Ειδών στο πρόγραμμα By ElasmoCatch, κατά την πρακτική άσκηση που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού διπλώματος.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τα ελασμοβράγχια ως προς τη βιολογία, την οικολογία, τη συμπεριφορά και την διαχείριση τους από τους αλιείς. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και μετά το πέρας του μεταπτυχιακού της συμμετείχε σε προγράμματα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και εργάστηκε σε πρόγραμμα καταγραφής ByCatch. Γνωρίζει ιταλικά και αγγλικά, μαθαίνει την γλώσσα προγραμματισμού R και χειρίζεται το QGIS. Είναι κάτοχος καταδυτικού πτυχίου OPEN WATER DIVER PADI όπως και του OPEN FREEDIVING certification.

Στην iSea εργάζεται ως Project Manager στην ερευνητική βάση στον Αμβρακικό Κόλπο και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα By ElasmoCatch.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Phone: +39 3442456270

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Carlotta Mazzoldi, Ιωάννης Γιώβος
Συνεργάτης: 
Χρηματοδότης