
Στόχος των γαστρονομικών εκδηλώσεων είναι η γνωριμία των καταναλωτών με τη γευστική αξία των βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών. Περισσότερες από 7,000 μερίδες, με βασικά συστατικά γερμανούς (Siganus sp), μπλε καβούρια (Callinectes sapidus) και λεονταρόψαρα (Pterois miles), προετοιμάστηκαν από τοπικούς σεφ, εστιατόρια και ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαστήκαμε και μοιράστηκαν στο κοινό σε όλες τις περιοχές όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Από το 2019 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 37 γαστρονομικές εκδηλώσεις και παράλληλα το ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών εμπλουτίστηκε από τους σεφ του προγράμματος με περισσότερες από 43 συνταγές.





Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Θεσσαλονίκη
Ένα από τα πιο διαδεδομένα ξενικά είδη στη Θεσσαλονίκη και στον Θερμαϊκό κόλπο είναι το μπλε καβούρι Ατλαντικού (Callinectes sapidus). Το μπλε καβούρι καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1959 στο Βόρειο Αιγαίο. Πλέον παρατηρείται σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του Ιονίου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς καθώς και σε περιοχές όπου ο οικότοπος είναι κατάλληλος για την αναπαραγωγή του είδους. Το ιδανικό περιβάλλον για αυτά τα είδη θεωρείται το θερμό υφάλμυρο νερό με λασπώδες υπόστρωμα.
Πρόκειται για είδος που επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την οικονομία των παράκτιων περιοχών, καθώς ανταγωνίζονται τα αυτόχθονα είδη, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και καταστρέφουν τα εργαλεία και τα αλιεύματα των παράκτιων αλιέων καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα.
Στόχος του Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού είναι η προώθηση της γευστικής αξίας του είδους στους πολίτες και στους τουρίστες της Θεσσαλονίκης αλλά και των παρακείμενων περιοχών ενώ παράλληλα ευαισθητοποιούνται όσον αφορά τις αρνητικές συνέπειες του.
Μέσω της προώθησης του είδους στοχεύουμε στην αύξηση της ζήτησης του μπλε καβουριού στις αγορές της Θεσσαλονίκης και συνεπώς την αύξηση της αλίευσης του από τους παράκτιους αλιείς αντιμετωπίζοντας έτσι τον μεγάλο πληθυσμό του είδους στον Θερμαϊκό κόλπο.
Το φεστιβάλ υλοποιείται στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από το 2022 και κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, σε συνεργασία με σεφ του προγράμματος που προετοιμάζουν συνταγές με μπλε καβούρι και μοιράζονται δωρεάν στους πολίτες.