Κωνσταντίνος Γιαννούκας
Ο κύριος Κωνσταντίνος Γιαννούκας, είναι ένας από τους επαγγελματίες αλιείς του προγράμματος, ο οποίος δραστηριοποιείται στα Δωδεκάνησα. Είναι 45 ετών και είναι στον κλάδο από τα 17 του έτη.
Ε: Πόσα χρόνια είστε στο επάγγελμα αυτό; Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το ψάρεμα;
ΚΓ: Από 17 χρονών, ο πατέρας μου ήτανε ψαράς και ακολούθησα κι εγώ.
Ε: Θα θέλαμε να μας περιγράψετε μια ημέρα σας στη θάλασσα!
ΚΓ: Το σκάφος έχει γίνει πλέον κομμάτι μας και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, κάτι σαν δεύτερο σπίτι μας. Μπορεί να πάω να πιώ τον καφέ μου στο σκάφος ακόμη και όταν είναι δεμένο στο λιμάνι. Μακριά από τη θάλασσα μπορώ να αντέξω μέχρι δέκα μέρες, ύστερα την αποζητώ.
Οι μέρες στη θάλασσα μπορεί να είναι χαρμόσυνες ή και δύσκολες. Με κάνει χαρούμενο μια καλή ψαριά και μου δίνει κίνητρο και ενδιαφέρον για να συνεχίσω. Υπάρχουν και μέρες με φουρτούνες και κακοκαιρία, αυτές είναι οι δύσκολες μέρες.
Ε: Τι διαφορές παρατηρείτε στις ποσότητες των απορριμμάτων σε σύγκριση με το παρελθόν;
ΚΓ: Τα σκουπίδια που είναι ογκώδη και βυθίζονται τα μαζεύαμε και συνεχίζουμε να τα μαζεύουμε, άρα έχουν μειωθεί ανά τα χρόνια. Μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν υπάρχουν στα επιπλέοντα απορρίμματα, όπως σακούλες και ζελατίνες, σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν τελειώνουν.
Ε: Ποιο από τα απορρίμματα που έχετε συλλέξει σας έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση;
ΚΓ: Τον σκελετό ενός ελικοπτέρου, το βγάλαμε και το παρέλαβε το τοπικό μουσείο.
Ε: Τι σημαίνει η θάλασσα για εσάς και τι η προστασία της;
ΚΓ: Η θάλασσα είναι η ζωή μας, όταν είμαι μακριά της νιώθω όπως ένας άρρωστος που του στερούν το οξυγόνο.
Όσο αναφορά την προστασία της, εννοείται πως αν δεν την προστατεύσουμε είναι σαν να μην προστατεύουμε τη δική μας ζωή. Κάνουμε ότι μπορούμε γιατί από εκείνη εξαρτάται το μέλλον μας.
E: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στον κόσμο;
ΚΓ: Να προσέχει τη θάλασσα όπως προσέχει το σπίτι του!
Το πρόγραμμα της iSea «Fishing For Litter» υλοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη- Α C Laskaridis Charitable Foundation. Τα πρόσωπα του προγράμματος αυτού, οι επαγγελματίες αλιείς που στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια της συλλογής και καταγραφής υδάτινων απορριμμάτων από τους βυθούς της χώρας, μιλούν για τη φύση του επαγγέλματος τους και μοιράζονται την εμπειρία και τις σκέψεις τους για το πρόγραμμα.
Θα θέλαμε μέσα από τη δημοσίευση αυτή να ευχαριστήσουμε όλους τους αλιείς που συνεργάζονται για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή τους προγράμματος Fishing For Litter και δίνουν ένα πρόσωπο στην προσπάθεια αυτή.