Λήμνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το νησί της Λήμνου εντοπίζεται στο Βόρειο Αιγαίο και έχει συνολική έκταση 476 χλμ2 και 263 χλμ ακτογραμμής, ενώ ο πληθυσμός του νησιού αποτελείται από περισσότερους από 16.000 μόνιμους κατοίκους. Η μεγαλύτερη πόλη του νησιού είναι η Μύρινα που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή Natura2000 με ονομασία «Χορταρολίμνη – Λίμνη Αλυκής και Θαλάσσια Περιοχή» η οποία καλύπτει μια περιοχή 183,2 χλμ2 και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο λιβάδι Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους αναφέρεται ως «Οικότοπος Προτεραιότητας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2022, η iSea σε συνεργασία με το ίδρυμα Blue Marine Foundation υλοποίησε την πιο λεπτομερή χαρτογράφηση του λιβαδιού μέχρι σήμερα. Μοναδικό χαρακτηριστικό της παράκτιας αυτής περιοχής είναι η παρουσία διάφορων αμμόλοφων και αμμοθίνων καθώς και τριών φυσικών αλυκών, με την μία από αυτή, την «Αλυκή», να είναι και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Οι αλυκές αυτές αποτελούν «Οικοτόπους Προτεραιότητας» σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Η λίστα των ειδών ενδιαφέροντος τα οποία έχουν καταγραφεί στη περιοχή είναι εκτενής, περιέχοντας 19 είδη. Επιπλέον, στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες χελώνες καρέτα – καρέτα (Caretta caretta) (Strachinis, 2016), ενώ έχει καταγραφεί και μια ανεπιτυχής προσπάθεια φωλεοποίησης. Παράλληλα, έχουν βρεθεί καβούκια από νεκρά νεαρά άτομα του είδους, υποδεικνύοντας ότι το λιβάδι Ποσειδωνίας της περιοχής είναι ενδεχομένως νηπιοτροφείο για το είδος (Kasparek, 1991). Η περιοχή θεωρείται σημαντική για μεταναστευτικά πουλιά και έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (IBA), ενώ πρόσφατα χαρακτηρίστηκε και ως «Περιοχή Ενδιαφέροντος» για καρχαρίες και σαλάχια και συγκεκριμένα για τα Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) είδη αγγελοκαρχαριών: Ακανθόρινα και Αγγελοκαρχαρίας/Ρίνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η περιοχή δεν έχει κύριες απειλές, καθώς η μεσαία αλιεία (σκάφη > 17 μέτρων) δεν δραστηριοποιείται στην περιοχή, με σχεδόν μηδενική αλιευτική δραστηριότητα να έχει καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια σύμφωνα με το Global Fishing Watch. Σε όλη την ακτογραμμή της περιοχής Natura2000 εντοπίζεται μόνο ένα αλιευτικό καταφύγιο, αυτό της Πλάκας, με περίπου 40 σκάφη παράκτιας αλιείας.

Η τοπική οικονομία βασίζεται πιο πολύ στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την παράκτια αλιεία (220 επαγγελματικά σκάφη στο νησί), παρά τον τουρισμό, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται. Το νησί είναι γνωστό για δραστηριότητες αναψυχής, όπως η ερασιτεχνική αλιεία και θαλάσσια σπορ όπως kite surfing, ενώ πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το νησί για να δουν την έρημο που υπάρχει στα βορειοδυτικά του νησιού.

Συνεπώς, η Βορειοανατολική Λήμνος αποτελεί μία περιοχή μεγάλης σημασίας για περαιτέρω έρευνα και δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν τον οδικό χάρτη για μια «Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή» πιο εκτεταμένη της περιοχής Natura2000, να ενισχύσουν την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και, τέλος, να προωθήσουν την ανάπτυξη έχοντας ως επίκεντρο το οικοσύστημα. Στο έργο αυτό επιθυμεί να συνδράμει και η iSea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δράσεις 2023
Μπορείτε να βρείτε τις προηγούμενες δράσεις μας στην περιοχή παρακάτω:
Ομάδα Υλοποίησης
Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Η Ρωξάνη είναι περιβαλλοντολόγος, σπούδασε στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2019 ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea συμμετέχοντας σε προγράμματα του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων και των Ευάλωτων Ειδών. Πλέον, εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea σε προγράμματα του πυλώνα Ευάλωτα Είδη και Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα.

Τα κύρια ερευνητικά της  ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θαλάσσια οικολογία και βιολογία ελασμοβράγχιων, την αλιευτική βιολογία και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και οικοτόπων. Διαθέτει πτυχίο ταχύπλοου σκάφους, αυτόνομης κατάδυσης, μιλάει 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και έχει λίγες γνώσεις προγραμματισμού (R), ΓΣΠ GIS (ArcGIS), (SNAP), και διάφορων άλλων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Vissim, Populus, PRIMER, Presence, Distance).

Πριν την εργασιακή της εμπειρία στην iSea, εργαζόταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως πολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696

mob. +306944505224 

 

Συνεργάτες
Χρηματοδότες