Νέο Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο

Η ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων αναμένεται, ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τους Ωκεανούς. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι, ποια θα είναι τα ακριβή όρια αυτών των πάρκων;

Στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου βρίσκεται μια μικροσκοπική νησίδα, η Φορμίκουλα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια μόνο οι ντόπιοι γνώριζαν. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτήν, ερευνητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τουρίστες, καθώς η Φορμίκουλα αποτελεί πλέον σημαντικό οχυρό για τις φώκιες, ενώ παράλληλα περιβάλλεται από πλούσια λιβάδια Ποσειδωνίας και υποστηρίζει σημαντικά άλλα είδη, όπως οι ροφοί.

Ωστόσο, οι αυξημένες δραστηριότητες και κυρίως η ανεξέλεγκτη τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή και τα περιστατικά παρενόχλησης ατόμων Μεσογειακής Φώκιας από τους επισκέπτες, μπορεί να οδηγήσουν στην απομάκρυνσή τους από τη νήσο και να επηρεάσουν σημαντικά τον πληθυσμό τους.

Γι΄ αυτό, μαζί με το Tethys Research Institute, το Ionian Environment Foundation και το Blue Marine Foundation, έχουμε υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη για την άμεση λήψη κι εφαρμογή μέτρων προστασίας στη νήσο Φορμίκουλα.

Με την αυστηρή προστασία της Φορμίκουλας συντάσσεται και η τοπική κοινότητα!

Η θετική της στάση εκφράστηκε μέσα από τη συνυπογραφή της επιστολής για την άμεση λήψη μέτρων, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο

 Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, μαζί με επιπρόσθετα στοιχεία για την οικολογική αξία και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Δουλεύοντας συστηματικά, όχι μόνο για τη συλλογή δεδομένων, αλλά και για την ανάδειξη της οικολογικής σημασίας της Φορμίκουλας μεταξύ των ντόπιων, 36 πλέον τοπικοί φορείς, κυρίως σύλλογοι κι επιχειρήσεις, υποστηρίζουν την προστασία της νήσου και τη διαφύλαξη της αξίας της.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή εδώ.

Βρείτε την επιστολή και όλους τους συνυπογράφοντες φορείς εδώ.