Ερημίτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ερημίτης αποτελεί ένα ακρωτήριο στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας και φιλοξενεί μεγάλο εύρος βιοποικιλότητας τόσο σε στεριά όσο και σε θάλασσα, διατηρώντας παράλληλα ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Τα τελευταία 12 χρόνια, ο τοπικός σύλλογος «Ερημίτης Πλους» αγωνίζεται να διατηρήσει αυτό το φυσικό κεφάλαιο από σχέδια ανάπτυξης μέσω της καμπάνιας Save Erimitis.

Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό τη στήριξη αυτής της πολυετούς πρωτοβουλίας, το 2021 η iSea χαρτογράφησε το λιβάδι Ποσειδωνίας στα παράλια του Ερημίτη και συγκεκριμένα σε δύο κολπίσκους που σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο θα δημιουργηθεί μία μαρίνα. Η συνολική κάλυψη του λιβαδιού υπολογίστηκε στα 0,157 χλμ2. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λιβάδια εκτείνονται αρκετά πέρα από τα βόρεια και νότια όρια της περιοχής μελέτης, από τον Άγιο Στέφανο έως και την Κασσιόπη. Κατά το ίδιο έτος, οι δύτες πραγματοποίησαν δειγματοληψίες με σκοπό να καταγράψουν την τοπική βιοποικιλότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα την παρατήρηση 82 διαφορετικών ειδών, συμπληρώνοντας τα 107 θαλάσσια είδη σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022

Το 2022, iSea επισκέφθηκε τον Ερημίτη ξανά ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησης του λιβαδιού και να εκτιμήσει το απόθεμα του μπλε άνθρακα που βρίσκεται αποθηκευμένος στα ριζώματα της Ποσειδωνίας. Όσον αφορά στην κατάσταση διατήρησης, χρησιμοποιήθηκαν δύο μέθοδοι που αφορούσαν στην εφαρμογή του δείκτη διατήρησης (CI) και στη χρήση του δείκτη PREI. Τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν από το δείκτη PREI ανέδειξαν την τιμή 0,62 η οποία αντιστοιχεί στην κατάταξη της «καλής οικολογικής κατάστασης», ενώ οι τιμές του δείκτη CI κυμαίνονταν από 0,60 έως 0,95 («σημαντική υποχώρηση» και «πολύ καλή κατάσταση», αντίστοιχα).

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον υπολογισμό του μπλε άνθρακα λήφθηκαν δείγματα ιζήματος στην περιοχή μελέτης χρησιμοποιώντας εκπυρηνωτές PVC, ενώ για την εκτίμηση του περιεχομένου των δειγμάτων σε άνθρακα χρησιμοποιήθηκε η αναλυτική μέθοδος Walkley-Black. Το συνολικό ποσό μπλε άνθρακα που βρέθηκε αποθηκευμένο στο υπόστρωμα του Ερημίτη εκτιμήθηκε στους 563,85 tC στα πρώτα 60εκ. του υποστρώματος, τα οποία αντιστοιχούν σε 3.581 tC/km2

 

 

 

 

 

 

 

 

2023

Το 2023, η iSea συνέχισε τις δραστηριότητές της στον Ερημίτη με στόχο να διερευνήσει την οικολογική αξία της θαλάσσιας περιοχής με επίκεντρο τα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη και ενδιαιτήματα, διενεργώντας έρευνα και συνδυάζοντας την υπάρχουσα γνώση για τη περιοχή.

Σχετικά με την έκταση των λιβαδιών Posidonia oceanica, αυτή υπολογίστηκε σε 0,62χλμ2, με ακρίβεια 93,56%. Τα λιβάδια έχουν συνεχή κατανομή κατά μήκος των ακτών της χερσονήσου Ερημίτη ξεκινώντας από βάθος μικρότερο του 1μ έως και 42μ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείκτες Υγείας

 

 

 

 

 

 

 

 

Είδη

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιότοποι που αναγνωρίστηκαν

 

 

 

 

 

 

 

 

2024

Το 2024, η iSea θα συνεχίσει το έργο της στην περιοχή του Ερημίτη με στόχο τη χαρτογράφηση των περιοχών αγκυροβόλησης, την εκτίμηση του συνολικού μπλε άνθρακα που αποθηκεύεται στα λιβάδια και, τέλος, τη συνέχιση της ευαισθητοποίησης για τη σημασία της περιοχής και την προώθηση της προστασίας από ανθρώπινη διαταραχή

 

Μπορείτε να βρείτε τις αναφορές του προγράμματος παρακάτω:

 

 

 

Βρείτε περισσότερα για την περιοχή, τα είδη που φιλοξενεί και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει:

Ομάδα Υλοποίησης:
Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Η Ρωξάνη είναι περιβαλλοντολόγος, σπούδασε στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2019 ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea συμμετέχοντας σε προγράμματα του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων και των Ευάλωτων Ειδών. Πλέον, εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea σε προγράμματα του πυλώνα Ευάλωτα Είδη και Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα.

Τα κύρια ερευνητικά της  ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θαλάσσια οικολογία και βιολογία ελασμοβράγχιων, την αλιευτική βιολογία και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και οικοτόπων. Διαθέτει πτυχίο ταχύπλοου σκάφους, αυτόνομης κατάδυσης, μιλάει 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και έχει λίγες γνώσεις προγραμματισμού (R), ΓΣΠ GIS (ArcGIS), (SNAP), και διάφορων άλλων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Vissim, Populus, PRIMER, Presence, Distance).

Πριν την εργασιακή της εμπειρία στην iSea, εργαζόταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως πολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696

mob. +306944505224 

 

Κυριακή Πυλωρίδου

Κυριακή Πυλωρίδου

Η Κυριακή γεννήθηκε το 1999 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μιλάει τρεις γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (B2) και Κινέζικα (αρχάρια). Έχει γνώσεις χειρισμού Microsoft Office, ArcGIS, γλώσσας προγραμματισμού R, και κατέχει πτυχίο κατάδυσης PADI Open Water Diver. Το καλοκαίρι του 2021 εκπόνησε την πρακτική της άσκηση μαζί στην iSea, με ενασχόληση στον πυλώνα των «Ευάλωτων Ειδών», και συγκριμένα στο πρόγραμμα «Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο». Στην iSea εργάζεται ως Βοηθός Υπεύθυνου Προγράμματος.

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Tel. +302313090696

Ηλέκτρα Αθηναίου

Ηλέκτρα Αθηναίου

Η Ηλέκτρα γεννήθηκε το 1998, κατάγεται από το Ναύπλιο και κατέχει πτυχίο στη Θαλάσσια Βιολογία από το Edinburgh Napier University, ενώ πρόσφατα αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό της στη Διατήρηση υδάτινων οικοσυστημάτων από το University of Plymouth. Ακαδημαϊκά, έχει επικεντρωθεί σε μια σειρά θεμάτων και έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στο εμπόριο καρχαριών στην Ελλάδα σε συνεργασία με την iSea, ενώ για τη μεταπτυχιακή της διατριβή, επικεντρώθηκε σε προσεγγίσεις αξιολόγησης αποθεμάτων καρχαριών με την Blue Resources Trust. Ήταν τοπική εθελόντρια στο Argolic Environment Foundation και έχει συμμετάσχει ως δύτης στους καθαρισμούς του προγράμματος “Προσφέρω” της iSea. Έχει γνώσεις R, QGIS, Adobe Premiere και Wix, είναι πιστοποιημένη δύτρια PADI Open Water Diver και BLS για την παροχή πρώτων βοηθειών και κατέχει άδεια χειριστή drone (A1/A3).

Την ενδιαφέρει ο μπλε άνθρακας, τα ελασμοβράγχια, τα γενετικά και η χρήση της τεχνολογίας στην έρευνα. Μιλάει 3 γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (μητρική) και Ολλανδικά (αρχάρια). Στην iSea εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στον πυλώνα των Ευάλωτων Ειδών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: +30 2313090696

Ιλάειρα Γιατρουδάκη

Ιλάειρα Γιατρουδάκη

Η Ιλάειρα είναι γεννημένη στην Αθήνα και έχει σπουδάσει στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ακολουθώντας την κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας και Διαχείρισης Βιολογικών Πόρων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πάνω στη Διαχείριση Βιοποικιλότητας και Βιολογικών Πόρων με ειδίκευση στην Οικολογία και τη Βιολογία Διατήρησης.

Τόσο στο προπτυχιακό, όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών ασχολήθηκε με τεχνικές οικολογικής μοντελοποίησης για τη διατήρηση διαφορετικών ειδών ερπετοπανίδας της Ελλάδας και της Μεσογείου υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής ακολουθώντας το μεθοδολογικό πλαίσιο του Συστηματικού Σχεδιασμού Διατήρησης. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κατά την πτυχιακή της εργασία πάνω στη μελέτη και τη διατήρηση του γένους Podarcis στην Ελλάδα. Μέρος αυτής συμπεριλήφθηκε στον «Άτλαντα των Ερπετών και των Αμφιβίων της Ελλάδας» της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta τόσο μέσα από τη μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασίας όσο και μέσα από την συνεισφορά της στο έργο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wildlife Sense στο νησί της Κεφαλονιάς. Κύρια αντικείμενα της ερευνητικής της δραστηριότητας μέχρι τώρα έχουν αποτελέσει η Μοντελοποίηση του Περιβαλλοντικού Θώκου των ειδών, καθώς και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός Διατήρησης.

Μιλάει ελληνικά και αγγλικά, καθώς κατέχει πλήθος τεχνικών δεξιοτήτων, από τις οποίες ξεχωρίζουν γνώσεις στην γλώσσα προγραμματισμού R, σε λογισμικά GIS, σε μεθόδους οικολογικής μοντελοποίησης, όπως και γνώσεις χρήσης λογισμικού χωροταξικού σχεδιασμού προτεραιοποίησης. Επίσης, κατέχει πιστοποίηση αυτόνομων καταδύσεων Open Water Diver.

Στην iSea εργάζεται ως Βοηθός Υπεύθυνου Προγραμμάτων στον Πυλώνα των Ευάλωτων Ειδών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: 

E-mail: [email protected]

tel. +302313090696

 

 

 

Συνεργάτες:
   
Χρηματοδότες:
       
Υποστηρικτές: