EValuating MARine Litter in Greece, “EVMAR” Project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεταξύ των σημαντικότερων πιέσεων που ασκούνται στα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως, είναι τα υδάτινα απορρίμματα. Η ποσότητα των απορριμμάτων που συγκεντρώνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον (ακτογραμμή, επιφάνεια, στήλη ύδατος, πυθμένας) αποτελεί απειλή όχι μόνο για την υγεία των θαλασσών και ακτών μας, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θαλάσσιων απορριμμάτων προκύπτει από δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ξηρά, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία, ενώ μεταξύ των θαλάσσιων πηγών ρύπανσης είναι και δραστηριότητες όπως η αλιεία, η ναυτιλία, οι εξορύξεις κ.α.

Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων συμπεριλαμβάνεται στην Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΚ) με στόχο τη λήψη μέτρων για την επίτευξη Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης για το θαλάσσιο περιβάλλον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Περιγραφέα 10 της Οδηγίας «Οι ιδιότητες και ποσότητες των απορριμμάτων στη θάλασσα δεν προκαλούν βλάβη στο παραθαλάσσιο και θαλάσσιο περιβάλλον». Ενώ πλέον η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της για ακτές και θάλασσες χωρίς απορρίμματα θέτοντας την οριακή τιμή των 20 απορριμμάτων σε κάθε 100 μέτρα ακτογραμμής για την επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Μεσογείου συγκεντρώνεται σε παράκτιες περιοχές, ενώ παράλληλα τα παράλιά της αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της, αυτοί οι παράγοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυξημένη συγκέντρωση απορριμμάτων καθιστώντας τη Μεσόγειο την πιο ρυπασμένη θάλασσα στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σημαντικές επιμέρους προσπάθειες και συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων από φορείς που συμμετέχουν κυρίως σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2015. Παρόλo που η χώρα καταθέτει στοιχεία στο πλαίσιο των ενωσιακών υποχρεώσεων της για την αξιολόγηση της Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης σύμφωνα με τον Περιγραφέα 10, τα αποτελέσματα των παραπάνω προσπαθειών εξακολοθούν να αγνοούνται, ακόμα και αν αυτά αποτελούν πηγή πολύτιμων πληροφοριών αναφορικά με το ζήτημα.

Το πρόγραμμα EVMAR εστιάζει στην αποτύπωση της συνολικής κατάστασης των υδάτινων απορριμμάτων στις ακτές και τους βυθούς της Ελλάδας, μέσω της συλλογής και αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την iSea και άλλους φορείς της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η διαμόρφωση μιας βάσης δεδομένων και μιας τελικής έκθεσης που θα περιέχει:

Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα είναι προσβάσιμη σε όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση, ενώ θα συμβάλλει στην προτεραιοποίηση δράσεων και σχεδίων πρόληψης της ρύπανσης στην Ελλάδα από όλους τους εμπλεκόμενους (ερευνητικά κέντρα, ΜΚΟ, ιδρύματα, επιχειρήσεις, κ.α.) καθώς και στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εάν ο φορέας σου υλοποιεί παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς και ενδιαφέρεται να γίνει μέρος της πρώτης συλλογικής προσπάθειας αποτύπωσης του προβλήματος των υδάτινων απορριμμάτων στην Ελλάδα, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα:

Αν ενδιαφέρεσαι να συμβάλλεις στην έρευνα για τα υδάτινα απορριμμάτα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στείλε την επιστημονική σου δημοσίευση στο ειδικό τεύχος του προγράμματος στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό MDPI Sustainability με τίτλο “Marine Litter Distribution, Data Collection and Data Harmonization in the Mediterranean Sea”:

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστημονική Σύμβουλος

Anna-Maria Addamo

 

 

Συνεργάτες

 

 

Χρηματοδότης

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την iSea με τη χρηματοδότηση της ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris (Ships Management) Inc.

 

Ομάδα Υλοποίησης
Ιωάννα Τζιώγα

Ιωάννα Τζιώγα

Η Ιωάννα γεννημένη στην Θεσσαλονίκη το 1995, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στο Βόλο. Στο πλαίσιο της πτυχιακής της ασχολήθηκε με την διακύμανση των φυτοχρωστικών και της φυκοκυανίνης στο λιμάνι του Βόλου. Έκανε την πρακτική της στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και ασχολήθηκε κυρίως με την συλλογή δεδομένων.

Το 2019 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Η διπλωματική που έχει επιλέξει είναι σχετικά με τα μικροπλαστικά στο ίζημα στις αμμώδεις ακτές του κόλπου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το Υδάτινο Περιβάλλον και το digital marketing. Επίσης, έχει γνώσεις στον χειρισμό Η/Υ και διαθέτει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών. Σήμερα εργάζεται στην iSea ως υπεύθυνη του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Tel.: +302313090696

Mob.: +306978050685

 

Ιωάννης Γιώβος

Ιωάννης Γιώβος

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Αλιευτική Βιολογία και Διαχείριση του ίδιου πανεπιστημίου. Ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας ως υποψήφιος Διδάκτωρ.

Με πάνω από μια δεκαετή εμπειρία σε προγράμματα προστασίας των ανώτερων θηρευτών της Μεσογείου και με προϋπηρεσία σε σημαντικούς οργανισμούς όπως το Tethys Research Institute, το Institute of Marine Research και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντονίζει αρκετά προγράμματα και πρωτοβουλίες σχετικά με τη διατήρηση των καρχαριών και των σαλαχιών σε διάφορες μεσογειακές χώρες. Παράλληλα αποτελεί μέλος της Ομάδας Ειδικών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) για τους καρχαρίες, είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Ελασμοβράγχια και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Society for Conservation Biology (SCB).  Έχει περισσότερα από 30 άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 40 ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια ενώ έχει συγγράψει 3 Σχέδια Δράσης για Απειλούμενα είδη και έχει συμμετάσχει στην έκδοση 5 βιβλίων. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες, Ελληνικά (μητρική) Αγγλικά (C1), Ισπανικά (Β2) και είναι εκπαιδευτής καταδύσεων της PADI. Σήμερα ο Γιάννης είναι ο Γενικός Διευθυντής της iSea.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

Εmail: [email protected]

Tel. +302313090696

Mob: +306945880415
          
Αναστασία Χαρίτου

Αναστασία Χαρίτου

Η Αναστασία είναι εκπαιδευτικός, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Διατμηματικό πρόγραμμα Τμήματος Βιολογίας και Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης). Έχει εργαστεί στον χώρο γενικής και ειδικής εκπαίδευσης για 4 χρόνια.

Στην iSea έχει συντονίσει προγράμματα που σχετίζονται με τα Υδάτινα Απορρίμματα από το 2018. Τα προγράμματα αφορούν στην οργάνωση παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών, στην εμπλοκή ομάδων- στόχων στην αντιμετώπιση του ζητήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα και σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες.

Πλέον, είναι υπεύθυνη του πυλώνα «Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα» της iSea σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα με στόχο την ενεργό εμπλοκή του κοινού στην περιβαλλοντική προστασία και τελικά τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το περιβάλλον. Έχει συντονίσει την έκδοση του οδηγού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ΑμΕΑ και είναι υπεύθυνη των έργων που αφορούν στην προώθηση της συμμετοχής και στην εκπαίδευση των πολιτών για τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και την εφαρμογή ορθών μέτρων με στόχο την αειφορική ανάπτυξη.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ηθικής, καθώς και περιβαλλοντικών γνώσεων και αντιλήψεων των πολιτών πάνω σε διαφορετικές περιβαλλοντικές θεματικές.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Εmail: [email protected]

Tel. +302313090696

mob. +306947025392