Μαζικοί εκβρασμοί Ζιφιών στην Κέρκυρα

Σε μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών φαίνεται δυστυχώς ότι θα καταλήξει το αρχικό περιστατικό των τριών ζιφιών (Ziphius cavirostris) που εκθαλασσώθηκαν στα ΒΔ της Κέρκυρας. Δύο εχθές, στην παραλία Αρίλλα και Άγιος Γόρδιος, κι ένας ακόμα σήμερα το πρωί, με τα σενάρια επιβίωσής τους να μην είναι αισιόδοξα. 

Οι εκθαλασσώσεις αυτές συμπίπτουν με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται από τα ΕΛΠΕ για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο οικόπεδο Block 2 που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας. Η παρουσία του ερευνητικού πλοίου SW COOK που πραγματοποιεί τις έρευνες στην περιοχή επιβεβαιώνεται μάλιστα τόσο από τη NAVTEX υπ΄αριθμ. 20/22 091100 UTC Φεβρουαρίου 2022 σταθμού NAVTEX Κέρκυρας, όσο και από το Marine Traffic Watch, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 

Η παρουσία των προστατευόμενων ζιφιών και άλλων σπάνιων και απειλούμενων κητωδών στην περιοχή του Ιονίου είναι σημαντική και επιβεβαιωμένη. Τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον υποθαλάσσιο θόρυβο που παράγεται από σεισμικές έρευνες, οι οποίες αποτελούν υψηλή πίεση και απειλή για τους ζιφιούς, σύμφωνα με την τελευταία εξαετή έκθεση αναφοράς για την οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Ο υποθαλάσσιος θόρυβος που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια σεισμικών ερευνών ενδέχεται να δημιουργήσει βαροτραύματα, που οδηγούν τα ζώα σε εκθαλασσώσεις, ή ακόμη και στο θάνατο. Ωστόσο, η επιβεβαίωση των τραυμάτων αυτών μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξειδικευμένες αναλύσεις ιστών και ειδικές κτηνιατρικές εξετάσεις μέσω αναλυτικών νεκροψιών των εκβρασμένων ζώων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ιονίου από το ΥΠΕΝ περισσότεροι από 100 επιστήμονες και διεθνείς φορείς ειδικοί στη θαλάσσια προστασία είχαν αποτρέψει την έκδοση άδειας ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων για την περιοχή, επισημαίνοντας την οικολογική της αξία για σπάνια και ευάλωτα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ζιφιών. Μπορείτε να βρείτε τη σχετική ΣΜΠΕ εδώ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η επένδυση σε έρευνες για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις προβλέψεις της Συνθήκης του Παρισιού, με την νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Προστασία της Βιοποικιλότητας για το 2030, ούτε με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Ακόμη πιο σημαντική όμως αποτελεί η μη συμμόρφωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/ΕΕ για τη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που οδηγεί στην αδυναμία της χώρας να οργανώσει ορθά τις αυξημένες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στον θαλάσσιο χώρο. Παράλληλα, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει πρόθεση της ελληνικής πολιτείας να συμμορφωθεί με το Άρθρο 191 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου η προστασία του περιβάλλοντος εξασφαλίζεται μέσω προληπτικής λήψης αποφάσεων και δεν θα έπρεπε να διεξάγονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες που δυνητικά έχουν συνέπειες σε μια σημαντική περιοχή για ένα προστατευόμενο είδος.

Βρείτε το βίντεο του michalis kapetanidis στο vimeo εδώ.