REPOSIDONIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κύριος στόχος του προγράμματος REPOSIDONIA είναι να συμβάλει στη διαχείριση και προστασία των βυθών με λιβάδια Ποσειδωνίας στην Ελλάδα. Το REPOSIDONIA λειτουργεί ως πρόγραμμα ομπρέλα που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες και τα έργα που υλοποιεί η iSea σχετικά με την Ποσειδωνία και τα λιβάδια που σχηματίζει σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της χαρτογράφησης των λιβαδιών, της εκτίμησης της τοπικής βιοποικιλότητας, του αποθηκευμένου οργανικού άνθρακα, της υγείας των λιβαδιών, καθώς επίσης και της ανάπτυξης καινοτόμων εργαλείων ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) είναι ένα φανερόγαμο φυτό που ζει στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επίσης γνωστή ως Γρασίδι του Ποσειδώνα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη θαλάσσιων φυτών στη Μεσόγειο, μαζί με την Cymodocea nodosa και τη Zostera marina. Το μήκος των φύλλων της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1,2 μέτρα και η πυκνότητα αυτών φτάνει τα 10.000/μ². Βρίσκεται στην υποπαλιρροιακή ζώνη σε βάθη έως 40 μέτρα και εντοπίζεται σε βραχώδεις έως αμμώδεις βυθούς, όπου μπορεί να ριζώσει. Στην Ελλάδα, μπορεί να παρατηρηθεί κατά μήκος της πλειονότητας των ηπειρωτικών ακτών και των ελληνικών νησιών. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους τύπους θαλάσσιων οικοτόπων της Μεσογείου Θάλασσας, παρέχοντας πλήθος οικοσυστημικών υπηρεσιών. Λειτουργούν ως νηπιοτροφία για νεαρά άτομα και χώροι διαβίωσης για μεγάλο αριθμό ειδών, αφού παρέχουν τροφή και κυνηγετικά πεδία στα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο νερά τους. Η Ποσειδωνία αποτελεί «μηχανικό του οικοσυστήματος» καθώς σταθεροποιεί το ίζημα με τις ρίζες της και αλλάζει την υδροδυναμική κατάσταση της υποπαλιρροιακής ζώνης, περιορίζοντας τη δύναμη των κυμάτων και των ρευμάτων. Τόσο τα φύλλα όσο και το ίζημα κάτω από τα λιβάδια μπορούν να συσσωρεύσουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, καθιστώντας τα λιβάδια έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους που αποτελούν αποθήκες μπλε άνθρακα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η κύρια απειλή για τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η υποβάθμιση των οικοτόπων από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η υποβάθμιση των λιβαδιών αποδίδεται σε μια σειρά πιέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, την παράκτια ανάπτυξη και την ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση. Λόγω της σημασίας του, το είδος προστατεύεται από τη σύμβαση της Βαρκελώνης, τη σύμβαση της Βέρνης, την οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1967/2006/ΕΚ) που απαγορεύει την αλιεία με δυναμικά εργαλεία πάνω από τα λιβάδια.


Παρά την εθνική και διεθνή νομοθεσία, η Ποσειδωνία περιλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της IUCN από τον Νοέμβριο του 2010, με το καθεστώς της να αναφέρεται ως "Ελάχιστης Ανησυχίας" (LC), κυρίως λόγω της ευρείας κατανομής της σε όλες τις ακτές της Μεσογείου. Παρότι πρόκειται για ένα μακρόβιο φυτό, ο εξαιρετικά αργός ρυθμός ανάπτυξής του το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε εξωτερικές διαταραχές, εμποδίζοντας έτσι τη φυσική ανάκτηση των λιβαδιών εάν υποβαθμιστoύν. Στη λεκάνη της Μεσογείου, έχει παρατηρηθεί μείωση της Ποσειδωνίας, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 11% και 50% ελάττωση της έκτασης των λιβαδιών τα τελευταία 50 χρόνια. Παρά τη διεξαγωγή αρκετής επιστημονικής έρευνας για την Ποσειδωνία, απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανομή της και τις απειλές της στις λεκάνες της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.

 

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ
ΟΜΑΔΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου

Η Ρωξάνη είναι περιβαλλοντολόγος, σπούδασε στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2019 ξεκίνησε να εργάζεται στην iSea συμμετέχοντας σε προγράμματα του πυλώνα των Υδάτινων Απορριμμάτων και των Ευάλωτων Ειδών. Πλέον, εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea σε προγράμματα του πυλώνα Ευάλωτα Είδη και Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα.

Τα κύρια ερευνητικά της  ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θαλάσσια οικολογία και βιολογία ελασμοβράγχιων, την αλιευτική βιολογία και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και οικοτόπων. Διαθέτει πτυχίο ταχύπλοου σκάφους, αυτόνομης κατάδυσης, μιλάει 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και έχει λίγες γνώσεις προγραμματισμού (R), ΓΣΠ GIS (ArcGIS), (SNAP), και διάφορων άλλων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Vissim, Populus, PRIMER, Presence, Distance).

Πριν την εργασιακή της εμπειρία στην iSea, εργαζόταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως πολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: [email protected]

tel. +302313090696

mob. +306944505224 

 

Κυριακή Πυλωρίδου

Κυριακή Πυλωρίδου

Η Κυριακή γεννήθηκε το 1999 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μιλάει τρεις γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (B2) και Κινέζικα (αρχάρια). Έχει γνώσεις χειρισμού Microsoft Office, ArcGIS, γλώσσας προγραμματισμού R, και κατέχει πτυχίο κατάδυσης PADI Open Water Diver. Το καλοκαίρι του 2021 εκπόνησε την πρακτική της άσκηση μαζί στην iSea, με ενασχόληση στον πυλώνα των «Ευάλωτων Ειδών», και συγκριμένα στο πρόγραμμα «Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο». Στην iSea εργάζεται ως Βοηθός Υπεύθυνου Προγράμματος.

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Tel. +302313090696

Ηλέκτρα Αθηναίου

Ηλέκτρα Αθηναίου

Η Ηλέκτρα γεννήθηκε το 1998, κατάγεται από το Ναύπλιο και κατέχει πτυχίο στη Θαλάσσια Βιολογία από το Edinburgh Napier University, ενώ πρόσφατα αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό της στη Διατήρηση υδάτινων οικοσυστημάτων από το University of Plymouth. Ακαδημαϊκά, έχει επικεντρωθεί σε μια σειρά θεμάτων και έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στο εμπόριο καρχαριών στην Ελλάδα σε συνεργασία με την iSea, ενώ για τη μεταπτυχιακή της διατριβή, επικεντρώθηκε σε προσεγγίσεις αξιολόγησης αποθεμάτων καρχαριών με την Blue Resources Trust. Ήταν τοπική εθελόντρια στο Argolic Environment Foundation και έχει συμμετάσχει ως δύτης στους καθαρισμούς του προγράμματος “Προσφέρω” της iSea. Έχει γνώσεις R, QGIS, Adobe Premiere και Wix, είναι πιστοποιημένη δύτρια PADI Open Water Diver και BLS για την παροχή πρώτων βοηθειών και κατέχει άδεια χειριστή drone (A1/A3).

Την ενδιαφέρει ο μπλε άνθρακας, τα ελασμοβράγχια, τα γενετικά και η χρήση της τεχνολογίας στην έρευνα. Μιλάει 3 γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (μητρική) και Ολλανδικά (αρχάρια). Στην iSea εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στον πυλώνα των Ευάλωτων Ειδών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: +30 2313090696

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

   

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ 

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ